Sprijin din partea UE pentru țările Parteneriatului Estic


Cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE) a avut loc pe 15 decembrie 2021, atunci când liderii țărilor UE și ale Parteneriatului Estic s-au întâlnit la Bruxelles. Summitul s-a concentrat pe sprijinirea a cinci domenii-cheie – economie, guvernanță, mediu, digital și societate.

Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Parteneriatului Estic, luând în considerare noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, în contextul redresării post-pandemie.

Agenda Parteneriatului Estic pentru redresare, reziliență și reformă este susținută de un plan economic și de investiții ambițios. În următorii cinci ani, acest plan va mobiliza 2,3 miliarde EUR din bugetul UE sub formă de granturi, finanțare mixtă și garanții, pentru a stimula locurile de muncă și creșterea economică, pentru a sprijini conectivitatea și tranziția ecologică și digitală.

Dar acesta este doar începutul: sprijinul UE în cadrul Planului Economic și de Investiții ar trebui să faciliteze viitoarele investiții publice și private, prin unirea forțelor UE, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a altor Instituții Financiare Internaționale, precum și instituții de finanțare pentru dezvoltare din statele membre ale UE, guvernele naționale, regionale și locale ale țărilor partenere, primării, după caz, și investitori privați. În acest fel, se așteaptă ca planul să mobilizeze până la 17 miliarde EUR în investiții publice și private pentru a sprijini redresarea post-pandemie.

Planul va combina acțiuni care vor fi implementate la nivel local, național și regional și va fi adaptat la nevoile specifice ale fiecărei țări partenere.

Detalii suplimentare, pe pagina web: https://euneighbourseast.eu/ro/

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Școala informală de IT din România lansează șase aplicații care pot debirocratiza instituții publice
Next Evenimente culturale // Seară de lectură cu 4 poeți din Chișinău
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + twelve =