Cunoaște istoria evreilor din Chișinău care au supraviețuit Holocaustul într-un audio ghid accesibil


istoria evreilor audio ghid

Istoria Evreilor din Chișinău a fost descrisă într-un ghid audio. Acesta îmbină fapte istorice și povești personale, culese de la 13 evrei supraviețuitori ai Holocaustului, și poate fi ascultat în patru limbi pe site-ul proiectului Trans.History

Ghidul, realizarea căruia a fost coordonată de echipa Trans.History din Moldova, a fost creat atât pentru localnicii și turiștii care vor să cunoască istoria Chișinăului prin ochii comunității de evrei, dar prioritar pentru profesori în lucrul cu tema Holocaustului.

Ghidul este creat de către Institutul Internațional de istorie și cultura evreiască, Centropa care între anii 2000-2010, a intervievat 1200 de evrei vârstnici din 15 țări din Centrul și Estul Europei și a colectat și scanat pozele lor de familie.

Dacă vrei să afli care sunt codurile culturale ale unui oraș trebuie să te aprofundezi în faptele istorice păstrate în amintirile oamenilor. Ghidul te invită să cunoști, să te bucuri, să retrăiești și să înțelegi ce a fost în trecut pentru a reuși să reflecți, să înveți și să ne schimbăm în prezent

Ion Ungureanu, coordonatorul programului. 

Cine a contribuit la realizarea acestui ghid?

Ghidul a fost realizat în șase luni, timp în care s-a lucrat în Germania, Ucraina și Moldova concomitent, la cercetarea subiectului, scrierea și editarea textului, înregistrarea actorilor, sonorizarea, și nu în ultimul rând traducerea acestuia în română, rusă, engleză și germană. Sonorizarea în limbile română și rusă au fost făcute de actorii din Republica Moldova: Nicolae Darie, Marina Modan, Natalia Brăguță și Andrei Modan.    

În prezent se lucrează și la o aplicație telefonică pentru ghid, care va fi gata în această toamnă, iar până atunci, istoriile audio pot fi ascultate aici: https://audiowalks.trans-history.org/ro/chisinau-ro/.

Ghidul Audio a fost realizat de echipa Trans.History, proiect al Institutului Internațional de Istorie „Centropa”, în colaborare cu EcoVisio, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova și Centrul de Cercetare și Educație Maghid: Patrimoniul evreiesc Moldova și Centrul de Urbanism.

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Webinar UTM „Bibliometria și știința deschisă în evaluarea cercetării”
Next Dezbateri și mese rotunde despre votul electronic în Moldova și România
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + eighteen =