Cum recunoști un roman bun? Iată 5 repere după care să te ghidezi


Uneori, nu este destul ca o carte să aibă un subiect captivant, ca să fie considerată de criticii literari o „carte bună”. Deși preferințele fiecăruia în materie de cărți diferă, există câteva detalii esențiale după care poți evalua calitatea unui roman, învățând să privești critic ceea ce citești.

Iată câteva repere care te vor ajuta să recunoști un roman bun:

1. Personaje convingătoare

Cele mai bune cărți de ficțiune au un lucru în comun: personaje complexe și convingătoare. Exact ca în viața reală, personajele dintr-un roman trebuie să fie multidimensionale și imperfecte, dezvoltându-se și evoluând odată cu parcursul evenimentelor.

Fiecare personaj trebuie să aibă motivații, valori și defecte specifice, indiferent dacă ne referim la protagonist, la antagonist sau la un personaj secundar. Aceste caracteristici te vor ajuta să înțelegi pe deplin acțiunile și deciziile lor, să empatizezi cu ele și să devii interesat/ă de parcursul lor în roman.

2. Dialoguri interesante

Într-un roman bun, dialogurile dintre personaje sunt construite strategic, pentru a ajuta povestea să progreseze și pentru a arăta evoluția relațiilor dintre personaje. Observă cât de memorabile și originale sunt replicile personajelor, dacă este prea mult sau prea puțin dialog în carte.

Dialogul trebuie să creeze o descriere indirectă a comportamentului și caracterului personajelor, să coincidă cu acțiunile lor și să creeze tensiune și intrigă în roman. Dacă personajele vorbesc prea similar, dacă multe replici sunt plictisitoare și nu au importanță în evoluția poveștii, este clar că autorul nu a depus mult efort în construirea dialogului.

3. Stil atractiv și original

Stilul unei cărți este tonul, modul de exprimare și ansamblul de tehnici pe care le folosește autorul în crearea unei povești. Fii atent/ă la construcția frazelor, dacă sunt prea simpliste sau, din contra, lungi și greu de înțeles.

Vocabularul bogat, corectitudinea gramaticală și stilistică indică un nivel intelectual înalt și conferă credibilitate și profunzime romanului. De asemenea, simțul umorului și  carisma autorului, folosite la momentul potrivit, sunt indicatori ai unui stil atractiv și creativ. Fiecare autor trebuie să aibă un stil original, recognoscibil și nu să copieze elemente din stilul altor autori.

4. Descrieri potrivite

O carte bună trebuie să aibă un volum echilibrat de descrieri, astfel încât să redea detaliile necesare, fără să încarce inutil conținutul cărții. Adjectivele și figurile de stil sunt necesare, însă abundența lor obosește cititorul.

Descrierile folosite de autor trebuie să fie clare, să prezinte timpul, anturajul în care se desfășoară acțiunea și stările personajelor. De exemplu, descrierea corectă a locuinței și a vestimentației personajelor spune multe despre personalitatea acestora. Dacă aceste detalii lipsesc, îți va fi dificil să-ți imaginezi unde, cum și de ce se întâmplă anumite lucruri în roman.

5. Sens și logică

Ai citit vreodată o carte unde descrierea inițială a personajelor nu corespunde cu acțiunile lor? Dar unde începutul cărții nu are legătură cu deznodământul acesteia? Aceste detalii indică faptul că autorul nu urmărește firul logic al poveștii.

Fiecare capitol  trebuie să aibă sens pentru arcul narativ al romanului, iar acțiunile personajelor trebuie să corespundă psihologiei acestora. Observă dacă fiecare conflict este rezolvat în final, dacă toate întrebările au fost răspunse și toate misterele deslușite. Dacă găsești scene și capitole inutile pentru deznodământul și ideea generală a romanului, probleme deschise și lăsate în suspensie, este clar că autorul nu a fost consecvent.

Aceste repere te vor ajuta să îți dezvolți gândirea critică, spiritul de analiză și abilitățile de a evalua valoarea și calitatea unei cărți. Astfel, vei deveni mult mai selectiv/ă cu ceea ce alegi să citești, îți vei înțelege preferințele literare și poate, la un moment dat, vei fi capabil/ă să scrii și tu un roman bun.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la cel mai mare forum național dedicat tinerilor „Moldova Youth Forum 2022”
Next Participă la „RePatriot Summit 2022” și cunoaște oameni de afaceri români din toată lumea
Laura Macari
About the author

Laura Macari

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =