Guvernul Moldovei dublează bursele pentru elevi și studenți


Data aprobării: 20 martie 2024, Chișinău

Ce a hotărât guvernul?

Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre privind majorarea bursele de studii pentru elevi și studenți, dublând bursele de merit și crescând cu 5,5% cuantumul burselor lunare pentru diverse categorii de beneficiari. Această măsură are drept scop consolidarea sistemului educațional și creșterea atractivității instituțiilor de învățământ din țară.

Cum a fost luată decizia?

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat că această majorare este parte a unei politici de întărire a sistemului educațional la toate nivelurile și de creștere a competitivității instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic, atât la nivel național, cât și internațional.

Cum vor fi majorate bursele?

Potrivit noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie, anumite categorii de burse vor fi dublate. Astfel, Bursa Republicii va ajunge la 4060 de lei, față de 2040 de lei anterior, iar Bursa Președintelui Republicii Moldova va fi de 2860 de lei pentru elevii din învățământul profesional tehnic și 3690 de lei pentru studenți. De asemenea, alte categorii de burse, cum ar fi Bursa Guvernului și Bursa „Gaudeamus”, vor fi majorate semnificativ.

De asemenea, soldele lunare pentru elevii și studenții instituțiilor de învățământ militar și de ordine publică vor fi dublate, ajungând la 400 și, respectiv, 500 de lei.

Bursele pentru elevii din învățământul profesional tehnic vor varia între 745 și 970 de lei, iar bursa socială pentru aceștia va fi de 570 de lei.

Studenții de la licență vor primi burse între 970 și 1235 de lei, iar masteranzii vor beneficia de burse în valoare de 1325 de lei. Bursa socială pentru studenții de la ciclurile I și II de studii va fi de 655 de lei lunar. Studenții doctoranzi vor primi o Bursă de excelență a Guvernului în valoare de 3165 de lei, iar bursa pe domenii științifice va fi de 2640 de lei.

Când intră în vigoare

Elevii și studenții vor primi un supliment egal cu diferența dintre bursa stabilită conform noilor modificări și cea achitată pentru perioada de la 1 ianuarie 2024 până la data intrării în vigoare a noilor prevederi.

Această decizie vine în continuarea dublării burselor pentru studenții de la Pedagogie, anunțată la sfârșitul anului anterior, când cea mai mare bursă a atins aproximativ 3500 de lei.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Festivalul „Zilele Basarabiei” - 106 ani de la Unirea cu România
Next Îmbunătățește-ți abilitățile de leadership într-un schimb internațional în SUA
Maria Brinca
About the author

Maria Brinca

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =