Cum facem cumpărături online în maximă siguranță?


În ultimul an, am accesat frecvent servicii online, am efectuat plăți și am început să facem mai multe cumpărături pe internet. În condiții de pandemie, este mai sigur, mai comod, ne permite să economisim timp, având acces non-stop la bunuri și servicii.

Este important să ținem cont de confidențialitatea și securitatea datelor noastre personale atunci când facem shopping online. Virușii sunt cei mai mari dușmani în epoca contemporană, atât pentru om, cât și pentru tehnologie. Odată cu evoluția acestora au evoluat și metodele de luptă împotriva lor.

Iată câteva recomandări pentru efectuarea plăților online în deplină siguranță:

  • Nu postăm informații personale precum adresa sau numărul de telefon și nu le împărtășim cu persoane necunoscute.
  • Avem grijă ce tip de poze afișăm sau distribuim.
  • Păstrăm cu grijă parolele. Nu le spunem nici măcar prietenilor.
  • Raportăm și blocăm persoanele care ne deranjează prin limbaj licențios.
  • Ignorăm apelurile suspecte și mesajele dubioase. 

De regulă, fraudatorul se prezintă ca și angajat al băncii care ne poate contacta de la diferite numere, îndemnându-ne să ne alăturăm unui program de loialitate sau altei oferte atractive. În acest caz, este bine să adăugăm numărul de telefon al băncii în lista noastră de contacte, pentru a putea lua oricând legătura și a preciza veridicitatea informațiilor sau pentru a anunța banca despre spargerea conturilor.

De asemenea, specialiștii recomandă să evităm concursuri și tombole online care promit câștiguri fabuloase. Fraudatorii acționează prin înșelăciune, încercând să afle detalii despre card cu promisiunea de a oferi în schimb bani, premii sau cadouri. 

Atenție! Nu divulgăm niciodată informații despre cardul personal, cum ar fi data de expirare, codul PIN, CVV sau parolele unice. Dacă ați fost înșelat, sunați imediat la bancă și schimbați cardul, parolele.

Ultimele „tendințe” în materie de fraude cibernetice denotă multă inventivitate din partea atacatorilor care acționează în mediul virtual. Cuvintele cheie la ordinea zilei sunt SIGURANȚĂ și PROTECȚIE. Virușii atacă nu doar oameni, ci și sisteme, conturi, rețele etc. O bună informare asigură evitarea unor escrocherii care se pot întâmpla în mediul online. Învață din surse sigure cum să utilizezi tehnologia doar în avantaj!

Nu uita să ne urmărești pe rețelele de socializare Instagram, Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Studii în Belgia: Participă la acest webinar și află mai multe despre programele disponibile
Next Cititul reduce stresul. Vezi și alte beneficii ale lecturii zilnice
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =