5 opere de căpătâi pentru un șoricel de bibliotecă


bibliotecă

În operele scriitorilor găsim o varietate de concepții și idei „inspirate” cu măiestrie de la alți cărturari, care sunt strecurate cu ingeniozitate în scheletul operei literare. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, în continuare vă vom recomanda câteva opere, al căror influență a devenit remarcabilă în istoria literaturii! 

Candide, ou l’Optimisme

Pentru început, vă prezint cea mai cunoscută lucrare a scriitorului și filozofului iluminist Voltaire (1694 – 1778). Născut la Paris cu numele François-Marie Arouet, scriitorul s-a remarcat prin critica sa dură și batjocoritoare față de biserică și de oponenții regaliști. 

„Candide, ou l’Optimisme” sau prescurtat „Candide” vorbește despre un tânăr cu același nume; care trăiește o viață răsfățată într-un paradis și învață optimismul leibnizian. Conceptul de optimism leibnizian constă în justificarea imperfecțiunilor lumii prin afirmația că acest univers este cel mai echilibrat; fiindcă a fost creat de Dumnezeul atotputernic. 

În lucrare se descrie schimbarea lentă a stilului de viață al lui Candide și cum acesta trăiește greutățile lumii, prezentând o varietate de personaje cu personalități unice. Personajele, temele și ideile raționale din această satiră au inspirat generații de scriitori moderni, iar numele autorului este deseori menționat în romanele realiste și naturaliste din secolul al XIX-lea.

El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha

Această capodoperă a literaturii spaniole a fost scrisă de romancierul și dramaturgul Miguel de Cervantes Saavedra (1547 – 1616). Lucrarea este considerată de critici ca primul roman modern, iar autorul acestuia este supranumit principele ingeniozității. 

Satira este reprezentată prin povestea unui mic nobil din La Mancha care pierduse contactul cu lumea reală datorită povestirilor sale; considerându-se un cavaler aventurier.

Cervantes înlocuiește viziunea medievală asupra iubirii și căsătoriei, în care femeia era doar gospodină și o slujitoare a familiei, cu o viziune nouă, de egalitate în cadrul căsătoriei. Ea se manifestă prin îmbinarea dorințelor și împerecherea sufletelor.

Tipul personajului Don Quijote este adesea menționat direct sau comparat cu alte personaje asemănătoare în romanele interbelice și moderniste. Deseori anumite trăsături exagerate al lui Don Quijote pot fi regăsite în comediile moderne.

The Tragicall Historie of Hamlet, Prince of Denmarke

Tragedia prescurtată „Hamlet”, scrisă de William Shakespeare în jurul anului 1600, este una din cele mai cunoscute scrieri dramaturgice din istorie. Shakespeare fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză și supranumit „Poetul din Avon”. 

Din tragedia „Hamlet” provine versul: „a fi, sau a nu fi, aceasta e întrebarea”, devenită ulterior celebră și tradusă în peste 75 de limbi. „Hamlet” pune accent pe întrebările existențiale, sănătatea, dragostea, pe conceptul morții și a trădării. 

Aparențele versus realitate este o temă regăsită în piesele lui Shakespeare, care deseori pun la îndoială granița dintre actorie și realitate. Incertitudinea personajelor rămâne importantă pentru narațiune pe tot parcursul piesei. 

Opera lui Shakespeare a exercitat o puternică influență asupra scriitorilor români. Traducerea operei sale a fost începută de Petre Carp, în timp ce Mihai Eminescu descrie în „Cărțile” admirația pentru opera sa, declarându-l „prieten drag al sufletului”. 

Faust 

Faust este una dintre cele mai cunoscute lucrări scrise de filozoful german Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832). Drama „Faust” a fost scrisă pe tot parcursul vieții scriitorului și a devenit simbolul dramatic a filozofiei sale.  S-a remarcat practic în toate genurile literare: poezia lirică, dramă, beletristică. 

Povestea doctorului Faust se regăsește în literatura germană începând undeva de prin secolele XV-XVI. Astfel că au existat de-a lungul timpului sute de variante ale tragediei, scrise de diferiți autori. Însă cea mai însemnată și cunoscută variantă rămâne cea a lui Goethe.

Tragedia lui Faust reprezintă tragedia omului lacom după înțelepciune, care e veșnic nemulțumit de apropierea morții inevitabile. Fie că se va lăsa condus de simțuri, fie de rațiune, ducând această luptă spirituală la infinit, omul va trebui mereu să-și pună întrebări. Când va dispărea întrebarea, va dispărea și necesitatea omului de a trăi.

Biblia sau Sfânta Scriptură

Biblia se referă la Scripturile sacre din iudaism și creștinism. Pentru evreii credincioși, Biblia constă doar din Biblia ebraică. Pentru creștini, Biblia este alcătuită din Vechiul Testament și Noul Testament. Biblia, de asemenea, este cea mai răspândită și cea mai influentă carte din lume.  

Opiniile despre veridicitatea Bibliei sunt divizate, iar controversele legate de această carte nu încetează. Însă, indiferent dacă ești un credincios fidel creștinătății, un ateu înflăcărat sau un simplu cititor curios, Biblia este o operă fundamentală în înțelegerea moralității. 

Ideile și personajele biblice au fost transformate și folosite ca simboluri de către majoritatea scriitorilor. Divinitatea justițiară, lupta binelui contra răului sau sacrificiul lui Hristos sunt doar puținele simboluri utilizate în scrierile artistice. Chiar dacă un scriitor nu abordează direct teme sau idei biblice, influența acestei cărți se poate observa, în deosebi, în caracterizarea personajelor și în comportamentul acestora. 

Reporter Youth.md: Ciochină Sofian

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous MNYO organizează un concert în aer liber Fără Pereche
Next Descoperă multiplele beneficii ale înotului
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − three =