Crește-ți stima de sine cu formula William James!


stima de sine

Stima de sine este o resursă psihologică prețioasă și, în general, un factor extrem de pozitiv în viață; este corelat cu realizarea, relațiile bune și satisfacția. Posedarea unei imagini de sine reduse poate determina oamenii să devină deprimați, să nu depășească potențialul sau să tolereze relații și situații abuzive.

Prea multă iubire de sine, pe de altă parte, are ca rezultat un sentiment descurajant al dreptului și o incapacitate de a învăța din eșecuri. Poate fi, de asemenea, un semn al narcisismului clinic, în care indivizii se pot comporta într-un mod egocentric, arogant și manipulator.

Indiferent de cum percepem stima de sine, este greu de negat că aceasta este un factor foarte important în calitatea vieții noastre iar grija de ea ar trebuie să fie o prioritate.

Mulți factori ne afectează stima de sine. Lucruri precum genetica, experiențele copilăriei și vârsta sunt în afara controlului nostru. Dar pot fi gestionați alți factori precum rezistența, forța, gândurile și circumstanțele personale. 

Cu toate acestea, stima de sine nu este o stare sufletească permanentă. Se schimbă în timp. Stima de sine depinde în mare măsură de situația actuală în care ne aflăm. Ceea ce treci în prezent sau ce ți s-a întâmplat în trecut nu determină cum te vei simți mâine. 

Stima de sine în viața de zi cu zi 

Deci, cum arată asta în viața de zi cu zi? Ei bine, este dificil să păstrezi relații sănătoase, să excelezi la locul de muncă, să faci față bine situațiilor stresante și chiar să fii fericit dacă îți lipsește sentimentul de auto-valoare. Iată două situații care arată modul în care stima de sine ne afectează viața de zi cu zi.

Discuție cu sine însuși

Dacă vorbești cu tine constant în tot ceea ce vrei să faci, ajungi să nu faci nimic. În timpurile noastre, mulți recunosc că au acel lucru care vor să îl facă cu orice preț, dar din lipsa încurajării, sau lipsei de valoare personală, aceștia recurg la scuze.

„Am avut această idee grozavă și m-am entuziasmat. Apoi, am căutat-o și am văzut că există deja. Nu știu cum să produc ceva unic.

„Vreau să încep un blog, dar sunt deja milioane.” Ceea ce ar fi putut să-și spună, de fapt, ar fi: „Ei bine, există deja un milion de bloguri, dar cum aș putea să îl fac pe al meu autentic, original și creativ?

Hight self-esteem illustration Free Vector

Cu toții venim cu „motive” pentru care nu ar trebui să începem o afacere, să scriem o carte, să vorbim cu persoana care îți place, să ne mutăm într-o altă țară, să începem să slăbim etc. Realitatea tristă este că recurgem la diferite scuze pentru a evita însăși practicarea lucrurilor ce vrem să le facem.

Lucrul cu ceilalți 

Fără încredere, nu putem face lucruri precum angajarea în ceva, respectarea deciziilor noastre și asumarea riscurilor calculate. Nu poți funcționa bine dacă îți continui ghici propriile acțiuni. 

Nimănui nu-i place să lucreze cu oameni care nu sunt siguri de toate. Când vă aflați într-o întâlnire, iar un client sau șef vă atacă sau își exprimă îngrijorări, le veți spune adevărul sau veți fi capabil să oferiți o scuză? 

Vă prezentăm Formula William James 

Deci, cum îți îmbunătățești stima de sine? În 1890, William James, „Tatăl psihologiei americane”, a publicat  Principiile psihologiei. William James spune că valoarea de sine se bazează pe două elemente: realizările noastre reale și aspirațiile noastre. El a demonstrat această idee într-o ecuație: 

Stima de sine = succes / pretenții 

Stima noastră de sine este dictată de cât de bine ne descurcăm în viață (succes) împărțit de cât de bine ne simțim despre noi înșine (pretenții). O bună stimă de sine este rezultatul unei reușite mai mari decât pretenții.  

Cum să utilizați această formulă

Această formulă este practică, realistă și onestă. Dar nu putem avea succes garantat cu tot ceea ce facem. După cum a spus William James, o persoană trebuie să „aleagă pe cel pe care să-și pună mântuirea”

Hight self-esteem illustration Free Vector

Dacă simți că nu poți face  nimic , probabil că faci ceva greșit. Prea mulți oameni fac lucruri care nu corespund punctelor lor forte și aici eșuează. Pe măsură ce reușim mai mult în viață, stima de sine crește. Deci, întreabă-te: faci ceva la care poți fi grozav? 

Uneori, ne simțim blocați. Poate că lucrați într-un loc mort, sau ceva ce vă place, dar cu puțin succes, și nu știți ce să faceți. Este în regulă. Trec și prin acele momente.

Cel mai important lucru este că ne concentrăm pe punctele noastre forte, abilitățile și domeniile în care putem realiza ceva semnificativ. Stima de sine va crește ca urmare a acestui fapt.

Dacă vrei să fii la curent cu oportunitățile perfecte pentru tine, fii sigur să ne urmărești pe Instagram, Facebook și Telegram.

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Te preocupă problemele climatice? Participă la conferința internațională Youth4Climate
Next Trei cărți ce te vor ajuta să pui capăt overthinking-ului
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × one =