Concurs de eseuri pentru studenți și masteranzi, la un subiect actual legat de Uniunea Europeană

UE, concus de eseuri, Concurs pentru studenți, Concurs pentru masteranzi

Foto: elogistika.info

Centrul de Studii în Integrare Europeană/ASEM, în colaborare cu Centrul de Studii Europene/UAIC anunță organizarea unui concurs de eseuri pentru studenții și masteranzii din Republica Moldova.

Lucrările redactate de participanți trebuie să reflecte un subiect actual legat de Uniunea Europeană, spre exemplu:

  • Ce fel de Europă își doresc tinerii și care sunt oportunitățile sau constrângerile oferite de spațiul european de astăzi;
  • Ce fel de provocări apar în contextul noilor realități economice și sociale din UE;
  • În ce mod se regăsesc tinerii în modelul european actual de integrare;
  • Propria viziune referitoare la procesul de integrare europeană, provocările construcției europene, valorile sale, viitorul Uniunii Europene sau un alt subiect asociat.

Condiții de participare:

La competiție pot participa studenți înscriși în cicluri universitare de licență și de master.

Concursul se desfășoară în două etape: una națională și alta internațională.

Faza națională presupune înscrierea lucrărilor, evaluarea și selecția lor și susținerea orală a acestora, în cadrul unei competiții publice, la care vor fi invitați atât participanții dar și colegii sau prietenii acestora, precum și întregul public interesat. Primele trei lucrări premiate la faza națională vor fi luate în considerare pentru faza internațională, alături de primele eseuri premiate din fiecare țară participantă (România, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria). De aceea, in cazul câștigării fazei naționale, participanții trebuie să aibă disponibilitatea de a-și traduce eseurile în limba engleză.

În cadrul fazei internaționale, susținerea orală a lucrărilor nu mai este necesară, eseurile fiind evaluate de către o comisie internațională, formată din reprezentanți ai statelor pertenere.

Participarea la concurs este gratuită. Termenul limită de înregistrate a lucrărilor este 30 Aprilie 2018, (23:59 ora locală).

Condițiile redactării eseurilor:

Eseurile pot avea un singur autor și trebuie scrise în limba română. Lucrările trebuie să conțină 800 – 1500 de cuvinte și trebuie să îmbrace forma unui eseu argumentativ. Lucrările vor fi trimise în format PDF, la adresa c.sie@ase.md. Pentru trimitere, documentul va fi salvat cu denumirea “eseu_ nume_prenume”.

Lucrările trebuie să fie originale și realizate într-un stil adecvat scrierii academice. Exprimarea trebuie să fie clară și să aibă cursivitate logică. Pentru susținerea ideii propuse prin eseu, se vor cântări puncte de vedere diferite, incluzând atât argumente, cât și contra-argumente, în vederea conturării unui punct de vedere pertinent.

Pentru realizarea unor eseuri argumentative cât mai bune, organiztaorii recomandă parcurgerea ghidului Universității Harvard pentru scriere academică.

Premii:

Fiecăruia dintre participanții selectați i se va acorda un Certificat de participare. Câștigătorii fazei locale vor primi Diplome și vor putea participa, cu lucrările traduse în limba engleză, la faza internațională. Primele 5 lucrări premiate la faza internațională vor primi premii speciale.

Câștigătorii fazei locale vor fi anunțați ulterior de următoarele termene necesare traducerii eseurilor pentru faza internațională și evaluării lor.

Criterii de evaluare:

  • Condiții de formă (respectarea condițiilor de tehnoredactare, aspectul general al lucrării) 1 p;
  • Claritatea și cursivitatea logică a lucrării 3p;
  • Calitatea argumentării 3p;
  • Originalitate 3p;
  • Cursivitatea și atractivitatea prezentării orale 2p (doar pentru faza națională).

Lucrările înscrise și acceptate vor fi prezentate oral în cadrul manifestării Neighbors’ Day, desfășurate pe 7 mai 2018. Prezentările orale vor dura aproximativ 5-10 minute și vor include ideile principale prezentate în eseuri. Prezentările nu trebuie însoțite de suport grafic, show-uri Powerpoint etc.

Competiția face parte din ansamblul de evenimente incluse în proiectul ENACTED – European Union and its neighbourhood. network for enhancing EU’s actorness in the eastern borderlands (2017-2625), co-finanțat de Uniunea Europeană.

Succes!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vezi testele de exersare pentru examenul de bacalaureat din acest an!
Next Aplică și învață de la profesioniști cum organizezi o producţie de film!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + eighteen =