Champion of Change – tânărul olimpic Mihail Lavric, despre puterea voinței și roadele perseverenței


Trei medalii de argint, șase medalii de bronz, numeroase premii și diplome de la olimpiade și concursuri internaționale – toate au fost obținute de Mihail Lavric, un alt Campion al Schimbării, pe care vrem să-l cunoașteți. Mihail Lavric este unul dintre cei mai dotați tineri din Republica Moldova, care, fiind elev, a dus faima țării noastre peste hotare, participând la nouă olimpiade internaționale de matematică, știință și informatică din Amsterdam, Slatina, Cluj-Napoca, Belgrad, Bali și Varna. 

„Pasiunea pentru matematică a început încă din clasele primare. De atunci am devenit tot mai interesat de diverse metode de rezolvare a problemelor. Am început să particip la diverse concursuri și olimpiade din dorința de a-mi testa nivelul de cunoaștere, iar primele rezultate la nivel internațional le-am obținut deja în clasa a șaptea”. 

Participarea la olimpiade a fost un stimul și un mod unic de a-și îmbunătăți și testa cunoștințele, spune Mihail Lavric. Iar după ce a obținut succes la mai multe competiții, a fost motivat să se împartă cu experiența pe care a obținut-o și cu alți tineri și tinere care-i împart pasiunea. 

„Cu scopul de a împărtăși această experiență colegilor mei, din 2018 m-am implicat activ ca mentor voluntar în proiectul „Smart Physical Approach”. În fiecare duminică predam informatica și matematica. La fel, în 2019 am fost coordonator la Concursul Național de Informatică Game of Codes, care a adunat peste 100 de elevi participanți. Totodată, m-am implicat și ca voluntar în cadrul „America House”, un centru cultural administrat de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova”.

„Programul de la America House include o mulțime de activități de dezvoltare personală cum ar fi: ecranizări de filme, concursuri trivia, cluburi de dezbatere și discuție, tutoriale de creație și multe alte activități. Fiind voluntar aici, am organizat sau am ajutat la organizarea evenimentelor cu scopul promovării valorilor americane, de exemplu am participat la filmarea spotului pentru „America Days”. Am luat parte la ecranizarea filmului „12 Years a Slave”,  la „Meet an American Astronaut” și la programul „Youth Voices: create your own video” și altele”.

Mihail Lavric a creat deja și câteva platforme online, iar unele dintre ele au fost și premiate. Primul loc l-a obținut pentru dezvoltarea structurii și designului unui website privind prezentarea datelor financiare ale partidelor politice. 

„O altă experiență foarte importantă pentru mine sunt hackathoanele. Mi-au oferit posibilitatea de a pune în aplicare cunoștințele mele combinate de informatică și de cultură generală. În 2018, pentru prima dată, împreuna cu patru colegi, am participat ca echipa la Hackathonul InnoVoter, organizat de Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu UNDP și Ambasada Marii Britanii. Atunci am dezvoltat structura și designul unui site cu scopul de prezentare live a rezultatelor alegerilor. Chiar dacă reprezentăm singura echipă formată din elevi de liceu, concurând cu echipe de studenți și profesioniști din domeniu, am reușit să obținem locul trei. La ediția a doua a Hackathon-ului, în 2019, unde am dezvoltat structura și designul unui site cu scopul de a prezenta datele financiare ale partidelor politice, am reușit să obținem primul loc”.

Pentru că de mai mult timp participă la jocuri intelectuale, Mihail Lavric împreună cu un coleg a creat și website-ul cucapp.github.io, pentru a ușura antrenamentele concurenților, mai ales în perioada din carantină, când munca și comunicare de la distanță au devenit de neînlocuit. Cei pasionați de jocurile intelectuale pot găsi pe această platformă deja 3000 de întrebări. 

Tânărul olimpic a fost râvnit și de una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Acesta a obținut oferte de studii de la Universitatea Cambridge și de la King’s College London. 

„Experiența depunerii dosarului la Cambridge este inedită. Procesul este de lungă durată și constă în mai multe etape. A început încă din septembrie anul trecut, prin trimiterea unui eseu și a unei recomandări de la profesori. Apoi, în octombrie, am susținut la British Council Iași testul CTMUA, clasându-mă în top 2% din toți aplicanții din lume. În luna decembrie, am fost invitat la interviu, care s-a desfășurat chiar în Cambridge, iar pe 15 ianuarie curent am primit oferta de studii”.

Totuși, după absolvirea liceului a ales să-și continue studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, România, unde studiază informatica – disciplina care l-a cucerit în școală și căreia vrea să i se dedice pentru tot restul vieții.

Amintim că Gala Champions of Change 2020 se va desfășura pe 29 decembrie, ora 14.00, unde câștigătorii vor fi premiați, iar trei dintre ei vor obține un grant de 1000 de euro.

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în rândul familiilor afectate cu HIV
Next Concert de muzică franceză transmis LIVE
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply