Proiect // Dezvoltarea turismului în localitățile Republicii Moldova


Fiecare localitate are potențialul său turistic, precum și locuri ce merită a fi vizitate, dar fără o organizare minuțioasă puțini sunt cei ce reușesc să descopere frumusețea plaiului natal.

Trebuie să fim de acord cu conceptul că, turiștii au ce vizita în Republica Moldova. Deja sunt câteva obiective turistice de la noi care se bucură de o deosebită popularitate, însă cei din echipa PNUD/MiDL și-au propus să lărgească viziunile celor ce vin la noi. Astfel, a început demararea proiectului susținut de către Ministerul Educației și Cercetării ,,Școala tânărului voluntar pentru dezvoltarea destinațiilor turistice” în parteneriat cu APL, ANTRIM și Asociațiile de Băștinași din Cărpineni, Geamăna, Selemet, Sipoteni și Bahmut.

Tinerii la această școală învață să:

  • descopere obiectivele turistice din localitățile de baștină;
  • marcheze trasee;
  • devină ghizi care să coopereze cu fluxul de turiști din localitate, aducându-i mai aproape de cultura noastră, de istoria noastră, de fapt de tot ce înseamnă, MOLDOVA.
Prima sesiune:

Prima sesiune le-a permis tinerilor să se gândească ce obiective turistice sunt în localitățile lor și ce le fac deosebite.

Speaker-ul sesiunii, doamna Elena Bălățel a marcat că ,,Fiecare localitate este unică și are specificul ei, important este să fim atenți și să descoperim profunzimea lucrurilor.”

Tot în această zi, tinerii au primit provocarea de a vizita câteva locuri care, în opinia lor, ar putea fi incluse în traseul turistic, să facă câteva fotografii sau un video de 2 – 5 min., concomitent, povestind istoria acestui loc.

A doua sesiune:

La cea de-a doua sesiune tinerii din localitățile implicate în proiect au avut posibilitatea de a înțelege noțiunea de a fi ghid, responsabilitățile acestuia, precum și să obțină cunoștințe temeinice și fundamentale în acest domeniu.

A treia sesiune:

În cadrul ultimului modul de teorie, de fapt și de instruire în regim online, tinerii au avut posibilitatea de a prezenta locul cu potențial turistic, pe care l-au identificat. S-a vorbit despre conceptul de traseu turistic, varietatea acestora din punct de vedere funcțional și tematic, amplasarea și utilizarea acestora.

Opinii despre curs

Veaceslav Guțuțui, expert în turism

,,Cursurile din cadrul proiectului arată că, tinerii din localitățile partenere manifestă interes sporit privind identificarea atracțiillor și obiectivelor turistice locale, stabilirea traseelor, marcarea și promovarea lor. Prin aceste instruiri, tinerii învață să fie ghizi de turism în localitățile lor, să posede tehnicile de prezentare a obiectivelor turistice, să identifice diferite tipuri de trasee turistice (în funcție de specificul local, amplasarea geografică, obiective turistice și actorii sociali implicați în turism). Cursurile sunt interecative, unde fiecare din participanți poate interveni. În plus, după fiecare sesiune de instruire sunt formulate cerințe față de tema de acasă pentru a consolida capacitățile tinerilor în turism.”

Zinaida Chitoroagă, coordonatoarea proiectului

,,Instruirile au fost tare interesante cu toate că, au durat fiecare câte 2 ore tinerii au fost receptivi au discutat între ei, au pus întrebări. Aceasta a fost prima instruire online, unde tinerii au fost implicați total în proces, rezultă că le place și de accea vor continua și după încheierea proiectului activități în domeniul turistic.”

Natalia Morari, voluntară junior în cadrul AO ,,Baștina Sipoteni”

,,Participând la ședințe am rămas plăcut impresionată de ceea ce înseamnă a fi ghid și a descoperi împreună cu vizitatorii locurile pitorești ale unei localități.”

Urmează, o vară încinsă în care tinerii vor marca și vor pune în aplicare capacitățile obținute.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Apel pentru tinerii creatori ce doresc să-și promoveze lucrările
Next Centrul de Resurse Juridice angajează consilier(ă) juridic(ă)
Baștina Sipoteni
About the author

Baștina Sipoteni

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 8 =