Cea mai mică carte din lume poate intra prin urechea unui ac


Nu se găsesc în orice librării, nu se găsesc online și din păcate nu pot fi cumpărate. Dar se află la loc sigur și putem avea ocazia să le vedem atunci când sunt expuse la târguri sau muzee internaționale.

Cartea cea mai mică din lume este „Shiki no Kusabana” („Flori de sezon”), tipărită în Japonia. Cartea care intră prin urechea unui ac cuprinde pagini cu o lăţime de 0,75 milimetri, iar Editura Toppan Printing, care a tipărit-o, este celebră pentru lansarea cărţilor în miniatură.

Editorii spun că la imprimare au folosit aceeaşi tehnologie cu cea utilizată de imprimantele de bani pentru a evita falsurile. Volumul este format din 22 de pagini, pe fiecare dintre acestea fiind tipărite flori japoneze şi un mic text care nu poate fi citit cu ochiul liber. Cartea a fost expusă la Muzeul de Tipărituri din Tokyo şi este de vânzare, împreună cu o lupă şi o copie mai mare. 

Precedentul record a aparţinut unei cărţi ruseşti, o versiune a poveştii „Cameleonul”, de Anton Cehov, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 milimetri. 

„Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe”, a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat. 

„Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul”, precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare. 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Zece principii ale propagandei, pe care trebuie să le știe fiecare
Next 7 lucruri curioase pe care tinerii le vor găsi la IarmarEco 2021
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + seventeen =