Zece principii ale propagandei, pe care trebuie să le știe fiecare


Suntem în era tehnologiilor, iar acum fiecare adolescent are nevoie de susținere în mediul online. Astfel, am creat cursul online de educație media și un ghid ce ți-ar putea fi de folos.

Astăzi, echipa Youth.md te va ajuta sa afli ce este propaganda online și pe ce se bazează ea. Iată câteva principii, pe care să le iei în considerare:

Denaturarea informației. Crearea unei imagini plauzibile, bazate pe falsuri, prin folosirea minciunii și substituirea conceptelor

Întărirea. Se bazează pe apelul la autoritate, religie, istorie și alte surse, cu scopul de a reconfirma promisiunile propagandei. Acestea includ, de asemenea, linkuri către publicații și site-uri străine non-existente, care expun „argumente” sau rezultate ale unor „sondaje”

Prezentarea evenimentelor în alb-negru. Ex.: cutremur în Japonia, paradă gay în Amsterdam.

Omisiunea subiectelor. Trecerea cu vederea a subiectelor care distrug scopurile propagandistice, precum și prezentarea selectivă a informației.

Distragerea atenției. Sustragerea atenției de la probleme reale și urgente la cele neimportante și irelevante.

Discreditarea și marginalizarea oponenților. Opiniile critice nu sunt auzite.

Folosirea prejudecăților și stereotipurilor. Primitivizarea unor situații și ducerea până a obiectului sau persoanei care au devenit țintă a propagandei.

Limbaj specific. Utilizarea etichetelor și a discursului de ură, ignorarea eticii jurnalistice.

Dramatizarea si folosirea intrigii. Folosirea dramatismului cu scopul de a angaja publicul de partea celor care fac propagandă

Cultivarea unui model pozitiv. Persoana, în favoarea căreia se face propaganda, este prezentată ca sursă unică a adevărului, deținătoare a unor calități umane înalte și dexterități profesionale deosebite, și chiar având însemne de genialitate.

Cursul de educație media pentru tineri este un produs multimedia online, structurat în patru module tematice: propaganda, manipularea, dezinformarea și știrile false. Fiecare dintre module conține câte o lecție video, însoțită de informații în formă de text. De asemenea, cursul este însoțit și de Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru”, disponibil online, în format PDF.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Devino ambasador(oare) al jocului despre schimbările climatice - Keep Cool!
Next Cea mai mică carte din lume poate intra prin urechea unui ac
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − two =