CE ȘTII DESPRE MARELE LEONARDO DA VINCI?


Știai că Leonardo da Vinci era dislexic? Dar că era ambidextru? Acesta era capabil să scrie cu o mână și să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în același timp. De asemenea, este un lucru binecunoscut că multe dintre picturile sale conțin coduri ascunse. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri.

Acestea și alte curiozități le-am cules în articolul dat:

  • Leonardo era un perfecționist veșnic nemulțumit de lucrările sale, cărora le găsea în permanență defecte. Pentru el o operă trebuia să fie perfectă. Acesta este și motivul pentru care a lăsat atât de puține picturi.
  • Leonardo s-a născut pe 15 aprilie 1452, fără ca părinții săi să fie căsătoriți. Dar dacă nu ar fi fost un copil nelegitim, poate că nu ar fi intrat ca ucenic la atelierul lui Andrea del Verrocchio și nu ar fi devenit artist. Dar cum era un copil „din flori”, opțiunile erau destul de limitate. Tot ceea ce se știe sigur despre mama sa este că aceasta se numea Caterina, fiind probabil slujnica în casa tatălui viitorului artist, Ser Piero da Vinci.
  • Leonardo era vegetarian, ceea ce era foarte ciudat pentru epoca în care trăia. Artistul considera că uciderea animalelor este același lucru cu uciderea oamenilor, așa că refuza să participe la „măcel” prin mâncatul cărnii (ceea ce nu l-a împiedicat să disece cadavre umane pentru studiile sale de anatomie sau să proiecteze arme militare).
  • Leonardo da Vinci a fost printre primii artiști italieni care a înlocuit tempera pe bază de ou cu vopselele pe bază de ulei, putând în acest fel să lucreze mai mult timp la un tablou. Mai mult, și-a realizat propriile rețete de culori.
  • Prescurtarea numelui său nu este Da Vinci, deși încetățenită prin cartea de succes „Codul lui Da Vinci”, aceasta prescurtare nu este corectă, cea folosită fiind Leonardo. De ce ? Da Vinci înseamnă pur și simplu „originar din orașul Vinci”.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Cristina Pascal

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 motive pentru care ar trebui să înveți istoria
Next Concurs Internaţional de poezie, proză şi grafică „Nicolae Dabija - Tăcerea răstignită”
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply