,,Ce responsabilități ne revin nouă ca cetățeni ai acestui stat, pentru perpetuarea eforturilor înaintașilor neamului nostru pentru asigurarea libertății, independenței statului?”


Above Chisinau at sunset. Chisinau is the capital city of Republic of Moldova

Este o întrebare actuală, în special pentru noi, tânăra generație care de mici auzim termenul de ,,patriot”, ,,luptă pentru independență”, dar nu suntem mișcați de astfel de cuvinte din cauza colapsului migrațional la care asistăm. Apropo, am întâlnit această întrebare în cadrul orei de limbă și literatura română.

Ce aș face dacă?

Locuind într-o țară unde a subestima și a critica sunt lucruri pe ordinea de zi, este important să apelm la propria persoană pentru a răspunde la întrebarea ,,Ce aș face dacă?”

De exemplu: Ce aș face dacă mâine aș fi numit în funcția de om politic? Evident, mă voi axa pe legi și strategii care ar permite Moldovei colaborări durabile, dar în același timp, nu mi s-ar ridica mâna să semnez acte cu cei ce ar încătușa Moldova, încălcând cu nesimțire drepturile și libertățile cetățenilor noștri.

Ce aș face dacă aș fi numit în funcția de om de știință?
Răspunsul este simplu: cercetarea, multă cercetare, care ar scoate la iveală adevărul și ar spulbera minciuna în care locuim și acum pe alocuri.

Dar dacă aș fi om de cultură, literar?
Atunci aș sta zile în șir cuprinsă de revelații și meditații, transpuse pe hârtie în care aș cânta lumii întregi grandoarea și frumusețea plaiului natal, ospitalitatea și generozitatea poporului nostru.

În calitate de om diplomat? – implicarea în forumuri și schimbul de experiență cu partenerii din alte țări este un lucru necesar și extrem de important.

Ce pot face eu?

Dar ce pot face eu, o adolescentă cu multe vise în valiză și un drum lung de parcurs?
După cum vedeți am pus accent nu pe ce aș face dacă aș fi numită într-o anumită funcție, dar anume pe ce pot face în prezent, considerând că, chiar și având resurse minime putem să ne îndeplinim misiunea de cetățeni ai acesti stat.

Ca primă responsabilitate cred că, trebuie să ne cunoaștem istoria, rădăcinile, cine suntem de fapt, fiind o continuitate din plămada unor generații zbuciumate. Limba română este un pilon de bază al poporului nostru, iar noi, ca elevi care de mici îi cunoaștem vocabulele, este important să o vorbim fluent și fără a-i stâlci frumusețea.

Reprezentarea țării în competiții naționale și internaționale aduce un prestigiu Moldovei, astfel că și ea devine cunoscută în acest ocean universal. Lista pentru fiecare constinuă, important e ca responsabilitățile scrise pe hârtie să fie îndeplinite și nu uitate acolo, undeva în sertar.
Patriotismul nostru uneori, nu se rezumă doar la pregătirea de a lupta și a-ți apăra țara, uneori patriotismul înseamnă mult mai mult…grija manifestată pentru cultură, tradiții, renume, la simplul fapt cum ne comportăm zilnic…acasă, la școală, în societate.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Colța Teoctista

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperiți SUA prin intermediul programelor de schimb
Next Ai între 20-27 de ani? Înscrie-te în programul PromoTe, ediția a III-a, lansat de asociația Promo-LEX!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply