Călătorii! – Una dintre cele mai plăcute și simple modalităţi de stimulare a creativităţii. Pentru cei mai mulţi, călătoriile sunt un sinonim pentru concediu. Studiile arată însă că excursiile aduc beneficii inedite pe multe planuri, dovedindu-se deopotrivă un exerciţiu eficient de dezvoltare personală și profesională și o metodă de îmbunătăţire a sănătăţii.
Iată câteva beneficii ale călătoriilor:
Călătoria te face să fii o persoană mai tolerantă și mai respectuoasă
După ce ne-am întors dintr-o aventură în străinătate și am cunoscut alte culturi, vom deveni oameni mai toleranți și ne dăm seama că există viață dincolo de unde suntem obișnuiți să trăim. La câteva mii de kilometri coexistă lumi care pot părea diferite, dar când le întâlnim le vedem așa cum sunt ele în felul lor.
A face față oamenilor de origini diferite îți oferă o altă percepție a lumii, îți arată viziunea lor asupra lucrurilor, o viziune care este așa pentru că au fost educați într-un mod anume.
Aceasta este minunea lumii, multiculturalismul, fiecare țară poate fi complet diferită de cea de lângă ea, dar asta nu înseamnă că diferită echivalează cu mai bună sau mai rea.
Întărim relațiile
Când mergem în călătorii, suntem de obicei însoțiți. Faptul de a trăi experiențe împreună întărește relațiile de zi cu zi, așa cum se întâmplă cu prietenii de-a lungul vieții, dar în cazul călătoriilor în locuri necunoscute, cum ar fi alte țări, îl întărește și mai mult, dacă este posibil.
Ne cunoaștem pe noi înșine și ne este dor de casa noastră
Când părăsim casa pentru a ne continua studiile universitare, primim o ofertă de muncă sau pur și simplu decidem să ne mutăm într-o altă țară, învățăm mult mai multe despre noi decât credem.
Aceste tipuri de experiențe sunt de obicei foarte singure și retrospective și ne fac să ne maturizăm și să creștem ca oameni. În plus, ne dăm seama cât de mult ne iubim casa sau orașul și tot ceea ce nu percepeam înainte de a vedea acum clar.
Starea de emoție și fericire a planificării de călătorii
Potrivit unui studiu realizat în Regatul Unit de ”David Gilbert și Junaida Abdullah”, oamenii își sporesc starea de fericire prin posibilitatea de a face o călătorie.
În plus – adaugă el – entuziasmul pregătirilor și așteptarea călătoriei este un moment de nervi, dar și de fericire. Totodată ne sugerează că anticiparea călătoriei poate fi chiar mai plăcută decât așteptarea pentru a dobândi un bun material.
Încrederea în sine
Încrederea în noi, în abilitățile noastre și în posibilitățile pe care le avem pentru a realiza ceea ce ne dorim este esențială pentru a trăi genul de existență la care visăm.
Călătoria ne poate spori foarte mult încrederea în sine. Acest efect ar putea fi legat de faptul că călătoriile necesită adesea rezolvarea unor noi probleme și abordarea unor situații; a avea succes la acest lucru sporește încrederea în sine.
Reduceți riscul de infarct
Majoritatea atacurilor de cord sunt cauzate de lipsa activității fizice și de problemele legate de alimentație. Acestea fiind spuse, mai multe studii au descoperit că bărbații care nu își iau vacanța de câțiva ani sunt cu 30% mai predispuși să sufere un infarct.
În schimb, cei care călătoresc regulat au cu 21% mai puține șanse să sufere de aceasta. În cazul femeilor, cele care călătoresc doar o dată la șase ani sunt de opt ori mai predispuse la infarct.
Astfel, călătoriile nu sunt doar o sursă de cunoaștere, ci și de relaxare. O călătorie învață multe lucruri, dar și oferă momente de reculegere și de meditație, momente în care au loc revizuiri, îmbunătățiri și modificări ale unor aspecte din viața omului. Or în marile orașe, cu ritmul infernal de lucru nu se observă acele mici bucurii, acele lucruri mici, dar care pe termen lung înseamnă foarte mult. Ai curajul să te aventurezi în noi călătorii!
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Proțap Erica
No Comment