Află din articolul de mai jos povestea impresionantă a primei și singurei femei, Marie Curie, care a obținut Premiul Nobel în fizică și în chimie!
Activitatea științifică
Marie Curie a descoperit radioactivitatea și a introdus 2 elemente noi în sistemul periodic, radiu și poloniu (după țara de origine a lui Marie). Aceasta a avut o importanță majoră și în fizică, prin înțelegerea mai aprofundată a structurii atomului. Carnetul în care Marie și-a notat toate experimentele este și va fi în următorii 1500 de ani radioactiv. O parte significantă din munca sa a realizat-o împreună cu soțul ei Pierre Currie. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea.
Premiile și recunoașterile altor savanți
Marie Curie a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel. Este singura doamnă care a primit 2 Premii Nobel și singura persoană care a primit 2 premii în domenii diferite. Marie a fost una din puținele persoane care a înțeles teoriile complicate ale lui Einstein, discutând deseori despre fizică. La menționarea lucrărilor lui excelente, Einstein devine în 1912 profesor al universității pe care o urmase din Elveția. Una dintre primele persoane care a apreciat și susținut lucrul soților a fost fizicianul Lord Kelvin. Între aceștia s-a strâns o relație foarte apropiată, soții Curie oferindu-i un grăunte de uraniu la o întâlnire.
Tot ceea ce a fost nou de văzut şi de învăţat a fost un deliciu pentru mine. Era ca şi cum mi se deschisese o lume nouă, lumea ştiinţei, în care mi s-a permis, în sfârşit, să mă bucur pe deplin de libertate
Discriminarea și provocările întâmpinate
Născută în anul 1867, epoca respectivă a fost, în pofida genialității lui Curie, marcată de discriminare. După finisarea liceului, a dorit să-și continue studiile la Universitate din Varșovia, însă universitatea nu accepta femeile la studii. Împreună cu sora sa, a căutat alternative, schimbându-le frecvent, pentru că era ilegal ca o femeie să facă studii. În 1891 și-a continuat studiile la Paris. Apariția la catedra Universității din Paris a fost un lucru inedit, atipic vremurilor respective. În 1911 se supune la vot admiterea Mariei Curie în cadrul Academiei de Științe. Într-o epocă în care discriminarea femeii era încă predominantă, propunerea a fost respinsă. Activitatea plină de succes a Mariei Curie va deschide calea către mai multe posibilități pentru femei de a se implica în societate.
Nu ezitați să accesați alte articole marca Youth.md pentru mai multe informații utile și interesante. Nu uitați să vă împărtășiți ideile pe paginile noastre de Facebook și Instagram!
Reporter: Lazari Delia
No Comment