Află cum îşi menţine activitatea pe timp de pandemie un liceu din capitală


Începând cu data de 1 octombrie în liceele din Chişinău, administrarea restricţiilor pandemice a trecut în mâinile autorităţilor. Află cum s-au descurcat pe cont propriu, până acum instituţiile de învăţământ. Astăzi vom vizita cu acest scop un liceu din centrul capitalei, discutând pe parcurs cu elevii.

Unele instituții au fost mai norocoase, fiind capabile să asigure de la începutul anului utilaj performant şi echipament potrivit pentru a menţine sub control situaţia virală.

Am rămas plăcut surprinsă să găsesc la începutul anului liceul complet echipat. Intrând în şcoală suntem verificaţi de un dispozitiv ce identifică prezenţa măştii şi temperatura elevului. Fiecare sală de clasă şi culoar dispune de un dispenser cu antiseptic ataşat de perete. Uscătoarele de mâini din băi au fost înlocuite cu șervete iar personalul liceului a devenit mai eficient în menţinerea igienei – suprafeţele cel mai des atinse fiind dezinfectate regulat.

Diana, elevă în clasa a 12-a
Photo of Child Sitting by the Table While Looking at the Imac

Totuşi, mereu este loc de mai bine. Pentru a menţine în siguranţă elevii şi profesorii; pe lângă echipament eficient este necesar ca fiecare să îşi asume responsabilitatea şi să urmeze regulile de precauţie. Din păcate mulţi continuă să neglijeze acests punct.

Contrar la cele anunţate în luna septembrie, clasele elevii cărora s-au îmbolnăvit nu au fost plasate în carantină, cel puţin în liceul meu. Cu atât mai mult; în momentul în care elevul s-a îmbolnăvit şi a înștiințat dirigintele; clasa acestuia nu a fost informată de acest lucru. Înţeleg că s-a dorit respectarea confidenţialităţii însă a fost pusă în pericol viaţa noastră. Consider că mergând acasă aveam dreptul să ştiu că am contactat cu o persoană infectată şi expun riscului bunicii şi sora mai mică.

Magdalena, elevă în clasa a 12-a

Necătând la problemele existente liceul reuşeşte să-și menţină activitatea; susţinând o ambianţă de implicare activă şi motivând elevii să-și continuie formarea indiferent de circumstanţe.

În linii generale consider că liceul se descurcă bine, nu suntem legați în drepturi; cantina şi biblioteca şcolară îşi continuă activitatea. Recent am avut alegeri în senat; toate măsurile de siguranţă fiind desigur respectate. Sunt la fel recunoscătoare pentru că au fost menţinute sărbătorile şi activităţile devenite deja tradiţie în liceul nostru.

Constatăm că cel puţin reprezentantul nostru de azi s-a descurcat pe măsură cu menţinerea restricţiilor şi respectarea siguranţei elevilor şi profesorilor; deşi cu unele scăpări. Acum rămâne să vedem cum şi ce fel de schimbări vor aduce autorităţile în liceele capitalei. 

Dacă eşti elev/ă într-o instituţie din republică; te invităm să îţi expui părerea despre modul în care liceul tău se descurcă în timpul pandemiei. Poţi face acest lucru în comentarii mai jos; fie accesând paginile noastre de Facebook şi Instagram.

Reporter Youth.md: Soltan Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află povestea doamnei Marie Curie - geniul din lumea radioactivității
Next O carte a fost îndeajuns. Descoperă scriitorii care au devenit celebri datorită unei cărţi
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 6 =