A fost lansat Verde Play – un proiect de educație pentru mediu și inovații, care conectează elevi, profesori și companii sustenabile. Înscrie școala ta în proiect.


De Ziua Mondială a Mediului, a fost lansat Verde Play un proiect pilot de educație pentru mediu și inovații, dedicat elevilor din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei și a reunit autorii curriculei și partenerii de implementare a proiectului, profesori și directori de instituții educaționale din Moldova, elevi și tineri inovatori, care și-au prezentat inițiativele în cadrul aleei de concepte de soluții tehnologice pentru mediu. 

Parteneriatul a fost stabilit în cadrul unui Memorandum de Înțelegere privind promovarea educației pentru mediu și inovații în școlile din Republica Moldova, semnat de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Dreamups și MoldControl.

Ediția pilot a proiectului Verde Play se va desfășura în perioada August 2023 – Ianuarie 2024 și va fi accesibilă pentru elevii și profesorii a 30 de școli din țară. Proiectul educațional are drept scop conştientizarea de către tânăra generaţie a efectelor schimbărilor climatice și necesității îmbunătățirii calității mediului, formarea și consolidarea abilităților necesare identificării problemelor cu care se confruntă natura și societatea, dar și promovarea utilizării tehnologiilor și inovației pentru rezolvarea problemelor ecologice.

Anatolie Topală, Ministru, Ministerul Educației și Cercetării: „Este important să conștientizăm că schimbările climatice afectează mediul, în țara noastră fiind afectată în special agricultura. Prin Verde Play, un nou proiect pentru educație, vom promova în școli necesitatea și conștientizarea că trebuie să păstrăm mediul și să venim cu soluții inovatoare. Împreună cu partenerii am semnat Memorandumul de Înțelegere prin care ne asumăm fiecare responsabilități: vom elabora un curriculum pentru o nouă disciplină școlară; vom instrui profesorii care vor preda în instituții această disciplină; în urma realizării, vom extinde într-un număr cât mai mare de școli proiectul Verde Play. Vă încurajez să susținem importanța grijii față de mediu, să încurajăm elevii să participe în proiecte de voluntariat prin care dezvoltă competențe de lucru în echipă, dezvoltare de soluții și inovare, astfel să-și găsească mai ușor după absolvire un rost în viață.”

Andrew Segars, Șef-adjunct interimar al Misiunii USAID: „Verde Play va contribui la educarea elevilor din Moldova cu privire la modul în care aceștia pot contribui la dezvoltarea economiei verzi, să aibă o viață care să respecte principiile ecologice și să investească în comunități verzi. Ei vor putea vedea că ideile inovatoare pentru crearea unui viitor mai ecologic pot veni de la oricine și de oriunde. USAID își menține angajamentul de a ajuta Moldova să se integreze mai bine în rețeaua energetică europeană și să își înceapă drumul către independența energetică. Intenționăm să investim peste 360 de milioane de dolari pentru acest obiectiv.”

Olga Surugiu, Director General, Orange Moldova: „În calitate de operator sustenabil și prietenos mediului, Orange Moldova pune în centrul operațiunilor sale grija față de resursele naturale ale planetei şi promovează o politică ambițioasă de responsabilitate și eficiență ESG. Susținerea proiectului Verde Play fortifică angajamentele noastre de a educa și promova grija față de mediu în rândul tinerei generații și a profesorilor. În acest mod îi inițiem în economia circulară, îi ajutăm să descopere agricultura organică și să valorifice potențialul energiei regenerabile. Suntem încrezători că acest proiect va trezi interesul copiilor de a proteja planeta, să creeze soluții inovatoare cu impact asupra mediului încă din băncile școlii și să dezvolte deprinderi sustenabile, în armonie cu natura și ecologia.”

Pilotarea proiectului Verde Play în școlile din țară va oferi instruiri pentru 30 de profesori din instituțiile de învățământ participante în proiect, dar și susținerea prin granturi tehnice a dezvoltării a 30 de inovații pentru mediu în cadrul școlilor. Urmare pilotării, va urma procesul de certificare a disciplinei și includerea acesteia în portofoliul de discipline opţionale, accesibile pentru toate şcolile din țară.

Cristina Aramă, PR Manager, Kaufland Moldova: „Sustenabilitatea este parte integrată din ADN-ul Kaufland și ne ghidează întreaga filosofie. Proiectul Verde Play îmbrățișează frumos doi dintre pilonii de responsabilitate socială la Kaufland – Educația și Ecologia. Prin acest proiect, ne propunem să punem bazele unei noi generații, conștiente de schimbările de mediu și puterea pe care o avem prin implicare. În același timp, este clar că tinerii din băncile școlii au trecut de etapa „cerneală și peniță” și noi trebuie să fim într-un pas cu lumea lor. Așadar, îi încurajăm să își dezvolte abilitățile tehnologice și inovative, cu focus pe sustenabilitate. De aici, începem jocul Verde Play.”

Vladimir Domentii, Membru al Comitetului de Conducere, ProCredit Bank: „Pe lângă deservirea clienților la cel mai înalt nivel, ProCredit Bank acordă o atenție deosebită problemelor de mediu și credem ca un business sustenabil trebuie să considere și impactul afacerii asupra mediului și societății. Sistemul de Management al Mediului, implementat de bancă, cuprinde măsurile întreprinse pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, analiza activității economice a clienților, organizarea evenimentelor tematice și finanțarea proiectelor prietenoase pentru mediu. Ne bucurăm că suntem printre fondatorii proiectului Verde Play și putem sprijini inițiativele care au drept scop educarea tinerei generații în spiritul responsabilității sociale și grijii față de natură. Împreună putem crea un viitor mai curat și mai sănătos!”

Investiția partenerilor însumează 2 mln. de lei pentru activitățile din 2023 și acoperă: dezvoltarea unui curriculum practic pentru o disciplină cu o durată de 32 de ore, bazată pe abordarea de design centrat pe om, utilizarea tehnologiilor și descoperirea a 3 verticale de mediu: Economia Circulară, Agricultura Organică și Energie Regenerabilă; instruirea a 30 profesori beneficiari, în cadrul unei sesiuni offline de formare; alocarea a 30 de granturi tehnice pentru implementarea a 30 de soluții inovatoare ca răspuns la o problemă de mediu identificată de fiecare școală; realizarea unei campanii de comunicare creativă cu mesaj de conștientizare despre problemele de mediu și încurajare de a adopta comportamente responsabile. 

Aliona Rotaru, Directoare Executivă, Acceleratorul de Inovații Dreamups: „Astăzi omenirea se află în fața unei noi realități: soluționarea problemelor de mediu nu mai sunt o opțiune ci un imperativ global. Activitatea noastră a dus la poluarea cu plastic, încălzirea globală și degradarea solurilor, acestea fiind doar câteva probleme pe care trebuie să le rezolvăm dacă dorim să avem un viitor pe această planetă. Pentru lansarea proiectului am ales Ziua Mondială a Mediului, ca, împreună cu comunitatea globală, să modelăm un viitor în care armonia dintre oameni și natură să nu fie doar un vis, ci o realitate. Împreună, vom educa o nouă generație care va face tranziția spre o lume sustenabilă. Verde Play este despre experiențe practice, care vor trezi în elevi pasiunea pentru protecția mediului.”

Iulian Gamureac, Președinte, MoldControl: „Mă bucur că în Republica Moldova crește numărul proiectelor care promovează cultura reciclării, colectării selective și economiei circulare. Prin proiectul „Verde Play” promovăm responsabilitatea extinsă a producătorului, mărim punctele de colectare și transformăm deșeurile în resurse. Mulțumesc tuturor celor implicați, și sper că la anul vom avea peste 50 de agenți economici parteneri care vor susține inițiativele și soluțiile inovatoare dezvoltate de elevi.”

Proiectul pilot va culmina cu o expoziție științifică organizată la nivelul fiecărei școli beneficiare, dedicată tuturor elevilor și profesorilor, unde vor fi prezentate toate soluțiile generate de elevii participanți la noua disciplină.

Verde Play în 30 de instituții educaționale din Republica Moldova.
Înscrie școala ta.

Programul pilot prevede implicarea a 30 de instituții educaționale din Republica Moldova, inclusiv 15 clase de a 8-a și 15 clase de a 11-a, pentru pilotarea disciplinei extracurriculare „Inovații și Sustenabilitate” în perioada August 2023 – Ianuarie 2024.

Verde Play prevede implicarea profesorilor într-un proces de perfecționare și integrarea a unei abordări de predare bazate pe practicarea metodologiei designului centrat pe om, care ulterior va facilita angajarea elevilor în rezolvarea problemelor reale de mediu prin inovație și tehnologie, și practicarea etapelor: de identificare a unei probleme, cercetare, generare de idei, prototipare, testare și evaluare, iterare și rafinare, implementare și prezentare.

Elevii vor cerceta 3 verticale de mediu printr-o experiență distractivă de învățare, într-un mod accesibil, practic și prietenos și vor dezvolta abilități de gândire critică, rezolvare a problemelor, colaborare, creativitate și empatie.

Integrează sustenabilitatea în școala ta și contribuie la formarea viitoarei generații de cetățeni responsabili și implicați. 

Școlile interesate de a afla mai mult și de a se înscrie în proiect sunt încurajate să studieze Regulamentul de participare și să aplice până pe 15 iulie 2023 ora 23:59 la adresa hello.verdeplay@gmail.com.

Toate întrebările pot fi adresate lui Victor Marițoi, manager de proiect, la hello.verdeplay@gmail.com sau la telefon 060 988 355 – Dreamups

Proiectul „Verde Play” este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și MoldControl.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la Moldox și explorează subiecte actuale prin intermediul filmelor documentare
Next Jurnalism contemporan la Moldox cu AIVI Media Hub (România)
Dreamups
About the author

Dreamups

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + three =