Când și unde se vor desfășura Zilele Diasporei din acest an


În acest an, Zilele Diasporei se vor desfășura în perioada 18-19 august la Chișinău și vor fi marcate prin două evenimente speciale: Congresul Diasporei – pe 18 august, și Diaspora Business Forum – pe 19 august. Despre acest lucru a anunțat secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Baluțel, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu genericul „Moldova sunt EU”, Zilele Diasporei au drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova. În acest context, în ultimii ani, autoritățile au desfășurat mai multe programe guvernamentale pentru a încuraja diaspora să revină și să investească acasă. Doar în anul 2022, 39 de proiecte antreprenoriale au obținut finanțare nerambursabilă prin programul DAR 1+3, iar producătorii agricoli au avut parte de subvenții în avans.

În cadrul Congresului Diasporei, aflat la a 10-a ediție, participanții vor interacționa cu oficiali din instituții publice și reprezentanți ai organizațiilor partenere, dar vor descoperi și avantajele investițiilor în sectoarele-cheie ale economiei. Mai mult, în cadrul panelurilor de discuții, cei prezenți se vor familiariza cu mecanismele digitale dedicate diasporei, realizând schimburi de cunoștințe și idei.

În cea de-a doua zi, la Diaspora Business Forum, invitații vor prezenta tendințele și prioritățile în economia națională, dar și oportunitățile investiționale din Republica Moldova, evenimentul având scopul de a promova produsele locale, de a atrage investițiile și de a identifica noi oportunități de extindere a exporturilor.

„Diaspora are o contribuție valoroasă în Republica Moldova, participând activ la dezvoltarea socială și politică, iar remitențele rămân a fi o importantă sursă de alimentare a creșterii economice, constituind 14% din PIB în anul 2022. De aceea, Zilele Diasporei reprezintă un prilej excelent pentru a întâlni cetățenii noștri din diferite țări, a le mulțumi și a le prezenta oferta guvernamentală prin care ne-am asigurat că avem toate mecanismele pentru susținerea și motivarea diasporei să investească acasă”, a spus Adrian Baluțel.

Pentru a participa la evenimentele din cadrul Zilele Diasporei și pentru a beneficia de toate activitățile și sesiunile informative, concetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare se pot înregistra accesând platforma oficială: https://congresuldiasporei.gov.md/.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Board Game Evening
Next Trei afaceri conduse de femei au primit vouchere de sprijin financiar pentru extindere în programul Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep!Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 5 =