Participă la un curs de formare la Berlin! OUT este un format internațional de formare care tratează diferitele narațiuni din 1989/90/91, precum și subiecte actuale fierbinți. În cadrul cursului din acest an, se vor aborda diferite aspecte ale perioadei de tranziție și asupra impactului acesteia pe termen lung.
De când Rusia a început cea mai recentă agresiune împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, asistăm la întoarcerea războiului și a crimelor de război în Europa Centrală de Est. În fiecare zi îi putem vedea ororile în știri și pe rețelele de socializare. La 30 de ani de la sfârșitul Uniunii Sovietice, Putin nu neagă în mod deschis Ucrainei dreptul de a exista ca națiune independentă și ca stat suveran, dar el încadrează și acest atac ca parte a unui conflict global cu NATO și Statele Unite.
Această nouă situație istorică ridică, de asemenea, multe întrebări pentru activitățile pentru tineret, educația pentru cetățenie și proiectele de istorie. Până în acest an, mulți oameni din Europa au avut impresia că am depășit timpul în care națiunile se luptau unele împotriva altora cu arme letale. În domeniul educației istorice și civice, ideea războiului cu toate atrocitățile sale a fost mai degrabă discutată ca ceva care s-a întâmplat în trecut și nu ar trebui să se mai repete.
În acest context, sunteți invitați la un nou training în cadrul proiectului „Once upon today… in Europe“. În special, cursul va revizui perioada de tranziție dintre 1989 și 1991, diferitele sale narațiuni și semnificații pentru țările din Europa Centrală și de Est. Acest subiect se pare cu atât mai important și de actualitate, cu cât și astăzi se vede impactul direct al acestei perioade. Vechea „întorsătură a unei ere” întâlnește una nouă.
În calitate de educatori, simțim și nevoia de a reflecta asupra trecutului și asupra modului în care putem integra evoluțiile actuale din Ucraina în activitatea noastră educațională. Ne confruntăm deja cu provocarea pe care trebuie să ne adaptăm programele pentru a satisface nevoile participanților noștri care doresc să-și împărtășească gândurile despre război și ar dori să găsească modalități de a-l face față. În plus, am dori să ne identificăm limitele profesionale. Ce constă în responsabilitatea muncii educaționale și cum putem face față traumelor individuale și colective?
Pentru a explora acest subiect, pentru a reflecta și a aborda în mod creativ metodele de educație non-formală, invităm oameni activi în activități de tineret, educație pentru cetățenie sau proiecte de istorie din Estonia, Germania, Moldova, România și Ucraina (și oameni care trăiesc acum în străinătate într-una din ţările menţionate) vara aceasta la Berlin.
Veți învăța cum:
- Să reunești perspective diferite asupra aceluiași eveniment/subiect și să înveți metode practice de abordare a istoriei;
- să dezvolți conexiuni personale și să explorezi modul în care poveștile vă modelează identitatea personală, ce povești sunt spuse în familie, comunitate și modul în care acestea vă influențează identitatea;
- să folosești istoria în viața de zi cu zi și în diverse alte proiecte;
- să promovezi toleranța și o mai bună înțelegere a culturilor și a ceea ce ne ajută să înțelegem mai bine perspectivele și poveștile celorlalți;
- să dezvolți gândirea critică și să crești conștientizarea existenței mai multor perspective.
Recomandat pentru:
Lucrători de tineret, formatori, lideri de tineret, manageri de proiecte pentru tineret, antrenori de tineret
Când?
22-28 august 2022
Unde?
Berlin, Germania
Limba de lucru:
Engleza
Detalii și aplicare: aici.
Termen-limită de aplicare: 18 iulie 2022.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment