Informație utilă de la un reporter // Cele mai bogate țări din lume


Mărimea teritoriului nu înseamnă întotdeauna bogăţie, atunci când vine vorba de cele mai bogate țări din lume, potrivit datelor publicate în luna aprilie de către Fondul Monetar Internaţional.

Când se calculează „prețul” țărilor se ia în considerare costul relativ al vieţii şi ratele inflaţiei ale ţărilor de a compara standardele de viaţă între diferite naţiuni. Ţările mici care domină în top zece au populaţii mici în comparaţie cu ţările care conduc lumea – cum ar fi Statele Unite, China sau Germania care nu sunt şi cele mai bogate.

Iată sunt astăzi cele 3 țări cele mai bogate din lume:

Qatar

Qatar este un emirat arab în sud-vestul Asiei, care ocupă teritoriul Peninsulei Qatar şi se află pe coasta de nord a Peninsulei Arabe. Are graniță terestră doar cu Arabia Saudită la sud, în rest teritoriul fiind înconjurat de apele Golfului Persic. Este o țară bogată în gaze naturale și petrol.

Saudi Arabia wants to turn Qatar into an island - Business Insider

Qatarul a fost în trecut controlat de șeicii din Bahrain, dar în 1867, a izbucnit un război între popor și conducătorii lor. Pentru a păstra pacea în Golful Persic, britanicii l-au instalat la conducere pe Muhammad ibn Thani al-Thani, membru a unei familii nobile din Qatar. În 1893, turcii otomani au intrat în Qatar, dar emiratul s-a opus cu succes. În 1916, emirul a fost de acord ca întregul Qatarul să devină un protectorat britanic.

Macao

Regiunea Administrativă Specială Macao a Republicii Populare Chineze este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă de pe coasta de est a Chinei. Se află la circa 64 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou.

Este una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea. Guvernul portughez a transferat Republicii Populare Chineze suveranitatea asupra acestei regiuni în anul 1999, și Macao este in prezent condusă ca o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze.

Belt & Road creates Opportunities for Macao - Belt & Road News

Rezidenții din Macau vorbesc preponderent cantoneza ca limbă maternă, chineza mandarină, portugheza și engleza. Cu o populație de 650.900 de locuitori ce trăiesc pe o suprafață de 30,5 km patrați, aceasta este cea mai dens populată regiune administrativă autonomă din lume.

Alături de relicvele istorice coloniale, cele mai mari atracții în Macao sunt cazinourile. Deși există multe forme de jocuri de noroc legale, cel mai popular joc este Pai Gow, un domino chinezesc. Jucătorii din Hong Kong fac adeseori excursii de o zi în Macao. Între Hong Kong și Macau există 24/24, zilnic, un sistem de transporturi bine pus la punct.

Luxemburg

Luxemburg este o țară, din vestul Europei. Se învecinează cu Belgia la vest și la nord, cu Germania la est, și cu Franța la sud. Capitala, Luxemburg, este, împreună cu Bruxelles și Strasbourg, una dintre cele trei capitale oficiale ale Uniunii Europene și sediul Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță judecătorească din UE.

Cultura, oamenii și limbile vorbite sunt extrem de strâns legate cu celelalte țări vecine, fiind în esență un amestec cultural franco-germanic. Repetate invazii din partea celorlalte țări vecine, mai ales în al Doilea Război Mondial, au condus la o puternică dorință în această țară pentru medierea între Franța și Germania, ceea ce a condus la fondarea Uniunii Europene.

Viena - Luxemburg | Cele mai ieftine zboruri si bilete avion

Țara cuprinde două regiuni principale: Oesling în partea nordică, parte a masivului Ardeni și Gutland. Cu o suprafață de 2586 km², este unul dintre cele mai mici state suverane în Europa. Luxemburg avea în octombrie 2012 o populație de 524.853 de locuitori, clasându-se ca a 8-a cea mai puțin populată țară din Europa.

Democrația reprezentativă cu un monarh constituțional, este condusă de un mare duce, actualmente Henri, Mare Duce de Luxemburg, și este singurul mare ducat care a mai rămas în lume. Luxemburg este o țară dezvoltată, cu o economie avansată.

Reporter Youth.md: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cenaclul Republica te invită să-i cunoști pe Cătălina Suditu și Radu Nițescu
Next #TraditionalMD: Anatolie Banari, meșterul popular care „simte” lucrările
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =