[Interviu] Află cum e să călătorești în 57 de țări ale lumii cu Diana Mocanu! 


interviu calator diana mocanu

Primul pașaport, prima viză și primul bilet de avion au transformat-o într-o pasăre călătoare. Află în acest interviu cum s-a infectat de virusul “călător” Diana Mocanu și a ajuns să viziteze 57 de țări. Fără ghid turistic, ci doar purtat de val poți avea o vacanță de vis, descoperirea o faci chiar din interviu!

 “Nu fi turist, fii călător!”

  • Pofta vine mâncând, cum e, însă, cu pasiunea de a călători?

Cred că a fost la fel. Pasiunea a venit odată cu vizitarea Budapestei. Până atunci, călătorisem doar în România și Ucraina. Capitala Ungariei m-a cucerit datorită oamenilor, caselor, locurilor, iar de atunci am devenit “victima” infectată de virusul “călător”. 

  • Care este secretul unei călătorii cu bani puțini, dar cu multe amintiri? 

→ Sa nu ai așteptări. 

     → Sa nu-ți faci planuri. 

          → Sa fii open-minded. 

Probabil, cel mai fain e când nu ai un plan după care să te ghidezi. Te scoli așadar, dimineața, savurezi din cafea, după care deschizi ghidul. Eu, de obicei, nu mă uit în ghidul de hârtie, dar la bloggeri care recomandă locuri non-turistice, pentru a evita aglomerarea și cozile infernale. Cele mai de preț amintiri le ai de la oameni, nu de la obiectivele turistice. De aceea, prefer să mă pierd printre ulicioare și încerc să fiu cât mai aproape de localnici. 

  • Cele 5 continente vizitate: America de Sud, America de Nord, Africa, Asia și Europa, cât de mult diferă ca cultura și cât de greu v-a fost să vă adaptați?

Îmi place nespus Asia. Aici fiecare țară este deosebită prin particularitățile sale. Nu se compară cu Europa, unde fiecare țară se aseamănă practic, cu mici diferențe. În schimb Asia, în toate cele 5-6 țări vizitate, prezintă diferențe majore ca cultură, religie, arhitectură. În Bangkok – “orașul zâmbetelor” se întâlnesc cei mai zâmbitori oameni de pe pământ, probabil. Plus că, fiecare zâmbet are denumirea sa. 

America Latină poate fi asemuită cu Europa, dat fiind faptul că a fost colonizată de europeni care au adus acolo tradițiile lor, chiar și mâncarea. Un fel de “Europa nostalgică”. În Africa oamenii sunt foarte curioși și plini de viață. La noi cât n-ai avea, tot nu-ți ajunge. La ei, însă, zici că n-au nimic, dar le ajunge totul.

  • Continentul Asia v-a lăsat o amprentă frumoasă sau o amintire neplăcută?

O unică amprentă neplăcută, nu am pus-o în bagajul cu amintiri, pentru că furtul de pe biciclete e deja un “sport național” acolo. Doar amintiri foarte frumoase. Abia aștept să revăd Malaysia, datorită insulelor superbe. Cu siguranță, mă voi întoarce la mirosurile, mâncarea, locurile Zen, liniștea spiritului, în ciuda faptului că e plin de oameni. 

  • 57 de tari și un singur lucru care le unește. Care e acesta?

Curiozitatea și interesul față de ele. Când aleg o țară, gândindu-mă la ea, trebuie să simt “fluturi în stomac” ca să înțeleg cu adevărat că vreau să ajung acolo. 

  • Vi s-a întâmplat de multe ori să adormiți, la apus într-o țară și să vă treziți, la răsărit, într-o alta? Cum e această senzație?

Mai bine zic cum e să călătorești foarte mult timp și să te trezești dimineața să nu mai știi unde ești. Cele mai frumoase amintiri sunt atunci când mergi o noapte întreagă, ca să ajungi să te trezești la mare cu un răsărit surprinzător. O amintire de colecție a fost să surprind aurora boreală din avion când zburăm în Statele Unite, San Francisco într-o iarnă. Un fenomen extrem de rar întâlnit. Spunea pilotul unui avion cu experiență de 25 ani că nu văzuse încă niciodată astfel de spectacol de culori.

  • Ce țară “v-a căzut tronc la inimă ” și ați dori să o puteți revedea la nesfârșit?

O să menționez nu doar țări: Insulele Azore, California, Iran, Thailanda , Singapore, Olanda , Norvegia. Este adevărat că îmi plac, dar nu m-aș întoarce de fiecare dată, pentru că s-ar putea să nu-mi mai fie atât de dragi. Insulele Azore mi-am propus să le vizitez o dată pe an. Locurile pe care le îndrăgești se datorează feeling-urilor trăite acolo. S-ar putea să recomanzi același loc vizitat de tine cuiva, dar acea persoană să nu trăiască ceea ce ai simțit tu.

  • Recomandați-ne o țară care merită de vizitat cu prietenii și altă în care e perfect să mergi singur, tu cu tine, să te regăsești.

Nu cred în descoperiri. Este la modă acum ca femeile să meargă în Bali, să se redescopere. Poți să te regăsești și acasă, dimineața, stând în pat. Un loc poate să-ți adauge bogăție spirituală, cunoștințe noi, te schimbă un pic, dar nu cred în regăsiri. Cu prieteni peste tot e fain, dacă ai o gașcă de oameni buni. Poți vizita cea mai cool țară din lume, cu 2-3 oameni care mereu se ceartă între ei. Asta e diferența. După cum zicea Mihail Sadoveanu: “Frumusețea este în noi, niciodată în jurul nostru”!

  • În perioada de carantină ați călătorit acasă, în Moldova. Rămâne în continuare a fi aceasta “ colțișor de Rai ”, în comparație cu ceea ce ați explorat până acum?

Un mare noroc a fost carantina, pentru că Moldova a început să fie explorată de locuitori. Vizitând țara ca şi călător, am descoperit mulți proprietari de afaceri, care m-au impresionat cu entuziasmul și dorința de a face lucruri frumoase. Sunt oaze în Moldova unde este frumos și bine, clar că mai este de lucru la capitolul infrastructură. Fiind pe Nistru cu caiacul, ne apropiam de deșeuri și le luăm cu noi în barcă. Ar fi bine ca oamenii să aibă grijă de mediul înconjurător după ce admiră locurile.

  •  Recomandați-ne câteva sfaturi pe care să le urmăm atunci când intenționăm să vizităm o țară nouă ?

→ Să înveți câteva fraze în limba țării pe care urmează să o vizitezi.

 → Lasă-te purtat de val și nu-ți fă prea multe planuri. 

→ Nu căută locuri turistice, vei rămâne decepționat. 

→ Comunică cu localnicii. 

→ Optează pentru transport local, observă oamenii și comportamentul lor. 

→ Nu fi turist, fii călător.

Tu câte ţări ai vizitat până acum? Urmăreşte pagina de Facebook, Instagram și Telegram, iar noi te vom răsplăti doar cu articole de calitate!

Reporter: Cernea Victoria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Atelier de lucru pentru jurnaliști „Mass-media și Agenda: Femeile, Pacea și Securitatea”
Next Câștigă bursa de studii Chevening și înscrie-te la oricare universitate din Marea Britanie
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply