Ce este dezvoltarea personală și care este importanța ei


dezvoltare personală

Dezvoltarea personală nu este un element de bifat o singură dată, ci este un proces continuu de auto-îmbunătățire, fie că vorbim de carieră, educație, viața socială, viața personală etc. Activitățile tipice ar putea include orice, de la dezvoltarea unui talent sau de la îndeplinirea aspirațiilor personale, la îmbunătățirea sănătății și a stilului de viata sau prin dezvoltarea unor noi abilități.

Noțiunea de dezvoltarea personală este o combinație a două cuvinte: Dezvoltare și Personal. „Dezvoltarea” înseamnă o stare specifică de creștere. „Personal” semnifică sau indică sinele său individul singular. Dezvoltarea personală înseamnă, prin urmare, o creștere de sine, în ceea ce privește mai mulți factori: sănătate, educație, carieră, relații etc.

Importanța dezvoltării personale

Auto-cunoaștere

Dezvoltarea personală începe cu o cunoaștere de sine. Ajungem să aflăm cine suntem cu adevărat; care sunt valorile noastre, credințele și obiectivele pe care vrem sa le atingem.

Capacitate mai buna de luare a deciziilor

Înveți sa stii mai bine ce vrei sa obții de la viața, înveți sa prioritizezi; pentru a te apropia mai mult de obiectivele tale.

Dezvoltarea unei atitudini pozitive în viața

Vei începe sa analizezi situațiile într-un mod mai pozitiv, să încerci sa gasesti cele mai bune soluții; fără a critica și fără a reactiona agresiv și negativ.

Creșterea nivelului de motivatie

Cand știi exact ce vrei, și mai multe arme pentru a obține acel lucru; îi cunoști adevăratele beneficii și treci mai ușor peste obstacole.

A Founder's Guide to Personal Growth and Development (2021)

Relații mai bune cu cei din jur

Relațiile te pot ajuta sa cresti sau te pot trage în jos. Prin dezvoltare personală vei putea sa vezi exact care relație merită atenția și timpul tău și care relație trebuie redusă pentru ca te afectează.

Dezvoltarea punctelor forte

Vei afla care sunt punctele tale forte pe care sa te bazezi pentru fiecare sfera a vietii tale.

Cunoașterea punctelor slabe

În timp ce identificarea punctelor forte este un aspect important al auto-îmbunătățirii; totul este în concordanță cu punctele slabe personale. Acestea au nevoie sa fie recunoscute și acceptate ca niște zone ce necesita îmbunătățire. Cu toții avem punctele forte și slăbiciunile care ne modelează personalitatea. Aceste imperfecțiuni ne fac umani. Scopul îmbunătățirii tale ar trebui sa fie sa privești dincolo de acele slăbiciuni care te opresc sa ajungi acolo unde vrei.

Ieși din zona de confort

„Zona de confort” este un loc periculos pentru ca asigura o stare de siguranta, dar inseamna si stagnare si astfel o persoana nu poate sa crească și sa se dezvolte. Dezvoltarea personală înseamnă sa ieși din zona de confort, sa iti infrunti temeri, sa încerci lucruri noi, provocări noi și să-ți asumi riscuri. 

Toate visele ni se pot îndeplini dacă avem curajul sa le urmam.

Walt Disney

Stare mentală mai bună

Unul dintre cele mai importante aspecte ale auto-imbunatatirii este impactul pozitiv pe care îl are asupra sanatatii mintale. Înveți sa iti gestionezi mai bine emoțiile, gândurile și trăirile.

Cultivarea iubirii de sine

Dezvoltarea personală crește iubirea de sine și compasiunea de sinea.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berehoi Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [Foto] Biserul - meșteșug sau artă? Descoperă lucrările unei adolescente din Moldova
Next Descoperă tehnici profesionale pentru operarea în Adobe Illustrator în cadrul acestui webinar gratuit
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 7 =