Literatura română, deși studiată intens în anii de școală, necesită să fie redescoperită de tineri. Pe lângă autorii convenționali care nu pot satisface gusturile tuturor trebuie să facem cunoștință cu scriitori și scriitoare noi care să ne capteze și să ne uimească, atât prin istoriile complexe, personalizate cât și prin stilul specific al fiecăruia de a se „juca” cu cuvintele.
Așadar, vă propunem în această toamnă (și cu siguranță în fiecare anotimp) să mai dați o șansă tuturor celor care creează în limba română.
Urmărește articolul de mai jos pentru a-ți completa lista de lecturi cu 5 cărți care îți vor colora zilele posomorâte de toamnă:
Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac
Chiar și în mijloc de toamnă, gândul ne poate zbura la vara ce a trecut, la căldura razelor de soare și la libertatea și ușurința pe care le simțeam în timpul acelui anotimp. Cartea Vara în care mama a avut ochii verzi e tocmai potrivită acestor stări de melancolie. Prin intermediului unui stil de scriere inedit, autoarea prezintă istoria tumultoasă a unui adolescent care își petrece ultima vară împreună cu mama lui într-un sătuc din Franța.
Prin imagini violete, hipnotice cititorul empatizează cu Aleksy, personajul principal, și învață împreună cu el să-și accepte soarta și să ierte.
Unchiul din Paris de Aureliu Busuioc
Unchiul din Paris captează cititorii prin umorul, ironia și stilul ușor de recunoscut ale lui Aureliu Busuioc. Romanul povestește despre întâlnirea lui Ricky, personajul principal, cu unchiul său proaspăt sosit din Franța. Împreună, ei pornesc într-o călătorie cu mașina prin țară, pentru a-i redescoperi farmecul și pentru ca unchiul să se împace cu trecutul său.
Conform Moldova.org, scriitorul „păstrează drama poporului dintre Prut și Nistru, dar adaugă un umor fin, abordând, uneori ironic, soarta acestuia prin crearea unor personaje complexe, cu statute sociale diferite și cu o lume interioară extrem de bogată”.
Dincolo de nisipuri (povestiri) de Fănuș Neagu
Pe lângă nuvela Dincolo de nisipuri, care se studiază în gimnaziu, acest volum conține numeroase povestiri impresionante, care fascinează prin intensitatea imaginilor și a emoțiilor transmise cu ajutorul stilului neobișnuit de scriere al lui Fănuș Neagu.
Autorul creează un univers aparte în care reușește să combine lumea reală cu cea imaginară conferind povestirilor culoare și o atmosferă care provoacă trăiri intense, tragice. Acasă, de exemplu, prezintă întoarcerea unei bătrâne și a nepotului ei în casa din care au fost mutați forțat de regimul comunist.
Să vină sirienii, bețivii și Donbasul! de Polina Cupcea
Prin portretele și reportajele pe care le conține, Să vină sirienii, bețivii și Donbasul! de Polina Cupcea, reflectă realitatea amăruie din satele Republicii Moldova. Autoarea are un mod specific de a scrie: simplu, dar eficient. Ea ne atrage atenția asupra micilor bucurii și asupra greutăților cu care se confruntă oamenii simpli și, în mod special, ne trezește empatie și ne hrănește dorința de a schimba situația dezolantă a comunității.
Aici puteți citi mai multe istorii înregistrate de Polina Cupcea și de alți jurnaliști din Asociația reporterilor Oameni și Kilometri.
Frunze de dor și Ultima lună de toamnă de Ion Druță
Frunze de dor arată viața cotidiană de la țară, unde pământul reprezintă cea mai mare bogăție a oamenilor. Romanul cuprinde o perioadă scurtă din anul 1945, ultimile luni de război şi primele luni de pace. Timpurile sînt grele, însă la sat, viaţa şi tinereţea triumfă – tinerii muncesc în ogoare, trăiesc primele iubiri şi drame, dansează la club și îşi acceptă soarta. Mesajul anti-război e combinat cu reflecții despre dor, regrete și dragoste.
“Au rămas în urmă o căsuță cu destinul său trist, o gospodărie dezvelită în ajunul iernii, o femeie frântă de durere în mijlocul drumului cu mâinele ridicate spre cer și peste tot frunze galbene, frunze de jale, frunze de dor”…
– Ion Druță, Frunze de dor
În Ultima lună de toamnă facem cunoștință cu un bătrân care își vizitează copii înstrăinați. Toamna târzie joacă un rol important în operă, semnalând sfârșitul atât al perioadei calde și luminoase cât și al vieții omenești. Nuvela ne arată frumusețea toamnei rurale, ne dezvăluie durerile bătrâneții și evidențiază importanța dragostei dintre copii și părinți și a legăturii dintre tradițional și modern, trecut și prezent.
Să aveți o lectură plăcută și să-i oferiți literaturii române încă o șansă!
Vezi și:
7 lecturi care sunt perfecte pentru serile de toamnă
Iată 5 cărți de toamnă târzie pe care trebuie neapărat să le citești
5 cărți care îți vor ridica dispoziția
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!
Reporteră: Maria Ciobanu
No Comment