Iată 5 cărți de toamnă târzie pe care trebuie neapărat să le citești


lectură

E noiembrie, e toamnă târzie. Atât. Nu este timpul grijilor de ieri și nici a dezamăgirilor adunate săptămâni întregi, care au devenit cumva, cândva – ani întregi. E noiembrie, e toamnă târzie și atât. Deja. Au căzut demult, mistuite, fără suflet, picăturile de ploaie sau de lacrimi pe asfaltul rece pe care-ți porți tu gândurile. E noiembrie, e toamnă târzie, atât deja. Tot ce poți face este să-ți fierbi cafeaua, să cazi ușor în puloverul acela ascuns de tine, gândindu-te că este prea vechi și demodat, să-ți scoți literalmente astfel de judecăți toxice din minte, pentru că tot ce e trecut de vreme – e mai valoros, iar asta ți-au demonstrat-o muzeele la care ai fost tu în acel îndepărtat septembrie și să te lași înghițit de imperiul toamnei, care veni, vedi, vici sufletul tău. E noiembrie, e toamnă târzie, atât deja, citește.

Poți să te lauzi că citești cărți comerciale, pentru că, da, ele există, undeva, acolo, împrăștiate printre rafturile librăriilor, ocupând volum și minți. De aceea îți spun: zâmbește-i după mulți ani acelei bibliotecare pe care o cunoști și care a îmbătrânit și ia-ți, te rog din tot sufletul, aceste 5 cărți de toamnă târzie:

  • Cronicile din Narnia, de Clive Staples Lewis
    Gen: Fantezie

C.S.Lewis scrie 7 cărți despre tărâmul Narnia, născut din copilăria lui Lewis, pe care și-a petrecut-o în Irlanda de Nord, din viaţa lui din internate şi din bombardamentele germane asupra Londrei, cu inspirație din folclorul nordic şi mitologia clasică. În fiecare carte, un grup de copii este transportat din lumea reală în lumea fabuloasă a Narniei, pentru a o salva de forţele răului.

  • Saga Asiatică”, de James Clavell
    Gen: Ficțiune istorică

Clavell, fost prizonier de război în Asia, scrie, după participarea în cel de-Al Doilea Război Mondial, Saga Asiatică, dintre care sunt mult cunoscute romanele Tai-Pan și, în special, Shogun. Acesta prezintă Japonia feudală cu puțin timp înainte de Bătălia de la Sekigahara (1600) și descrie creșterea influenței nobililor japonezi pe plan intern (daimyō), văzută prin ochii unui marinar englez numit John Blackthorne.

  • “Sub luna de șofran”, de Nicole C.Vosseler
    Gen: Romance

Oxford, 1853. Maya Greenwood ascultă fascinată poveştile unui oaspete neobişnuit, Ralph Garrett, ofiţer al armatei britanice în India. Când acesta începe să o curteze, tânăra femeie îşi dă seama că o va aştepta în curând o viaţă aventuroasă în străinătate. Familia ei se opune acestei legături, aşa că Maya fuge cu Ralph. Când el este trimis în Arabia, Maya cade în mâinile beduinilor. Acolo va înţelege ce înseamnă adevăratul Orient – şi trebuie să admită că şeful războinicilor deşertului, carismaticul Rashad al-Shaheen, i-a cucerit inima.

  • “Drumul către libertate”, de Yeonmi Park
    Gen: Autobiografie

Drumul către libertate e o mărturie despre forța spiritului uman și despre riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm ca să fim liberi. Yeonmi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. La vârsta de 13 ani, după ce tatăl ei a fost condamnat la muncă silnică, Yeonmi și familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord, traversând fluviul înghețat, Yalu, în China, unde au căzut, însă, în mâinile traficanților de persoane.

  • Shantaram” de Gregory David Roberts 
    Gen: Aventură

În urma unor acuzări grave de furt, G.D.Roberts este arestat, dar evadează din închisoare și devine, pentru 10 ani, una dintre cele mai căutate persoane din Australia. Astfel, inspirată din experiențe proprii, Shantaram este un roman despre un jefuitor dependent de heroină al Băncii Autraliene, care scapă din închisoarea Pentridge și fuge în India.

Autor: Angheleanu Nelea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vezi cum s-a desfășurat primul Forum vocațional ”Eu și meseria mea”
Next Îți place să scrii sau visezi să fii un autor de succes? Participă la concursul ”I love to write”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =