5 produse cancerigene pe care le consumăm zilnic


Alimentația incorectă este un factor esențial în dezvoltarea cancerului. Inconștient, consumăm zilnic produse ce conțin agenți cancerigeni și pe care ar trebui să le evităm.

Carnea procesată

Crenvurștii, salamurile și șunca sunt produse consumate de fiecare, despre care puțini știu că includ substanțe cancerigene. Potrivit unui studiu din 2019, carnea procesată este un factor de risc major pentru cancerul colorectal, iar un alt studiu a asociat consumul acesteia cu cancerul stomacal. De asemenea, ar putea fi vorba și de un risc mai mare pentru apariția cancerului mamar.

Alimentele prăjite

Atunci când produsele bogate în amidon (precum cartofii, morcovul sau pâinea) sunt gătite la temperaturi înalte, se poate elimina un compus cancerigen, denumit acrilamidă. Consumul alimentelor prăjite mărește, de asemenea, riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 și a obezității, determinând ulterior apariția stresului oxidativ și a inflamației, care mărește riscul apariției cancerului.

Zaharurile simple

Produsele care conțin o cantitate mare de zaharuri simple (băuturi dulci, paste rafinate, pâine albă) pot contribui, în mod indirect, la apariția diferitor tipuri de cancer. Atunci când consumi aceste produse, riscul tău de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și obezitate crește considerabil. Potrivit unui studiu din 2019, diabetul zaharat de tip 2 mărește riscul apariției cancerului ovarian, mamar și uterin.

Alcoolul

Atunci când consumi alcool, ficatul tău dezintegrează alcoolul în aldehidă acetică, un compus cancerigen.  Centrul Internațional de Cercetare asupra Cancerului a constatat că alcoolul poate cauza mai multe feluri de cancer cum ar fi cancer mamar, de ficat sau de colon.

Conservele de roșii

Produsele păstrate în cutii de conserve reprezintă un adevărat pericol, mai ales conservele de roșii. Materialul folosit ca dublură pentru cutii în scopul conservării este realizat dintr-un produs chimic cunoscut sub numele de bisfenol. Acest produs este foarte toxic și permite accelerarea creșterii celulelor canceroase în corp.

Pentru a diminua riscul apariției cancerului, optează pentru alimente ce conțin substanțe anticancerigene, cum ar fi legumele verzi, strugurii roșii și ceaiul verde.

Surse: sfatulmedicului.ro, prosanatate.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Colaj de poezii
Next Săptămâna Internațională a Tineretului la Chișinău. Ziua 3. Vezi programul activităților!
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 5 =