5 hobby-uri care pot fi transformate în surse de venit


Odată cu extinderea educației financiare, a avea un singur job nu mai reprezintă o formă de siguranță financiară deplină. Specialiștii ne îndeamnă ca, pentru un viitor ferit de riscuri, să avem mai mult de o singură sursă de venit. Lucru nu tocmai ușor de făcut, având în vedere timpul pe care îl ocupă joburile noastre de zi cu zi.

Totuși, dacă ai un hobby căruia îți place să îi dedici din timpul tău personal, a venit momentul să îți pui întrebarea: Oare pot transforma această pasiune într-o sursă adițională de venit? Nu contează care este aceea, ci doar să fii tu suficient de curios și inventiv. Noi te vom ajuta, pentru început, cu o listă de hobby-uri frecvente care pot fi transformate într-o nouă sursă financiară, pe care să te poți baza și din care să obții bani cu plăcere.

1. Scris

E suficient să ai la îndemână pasiune, răbdare și să te hotărăști ce tipuri de materiale vrei să vinzi. Scrisul reprezintă o sursă de venit care îți oferă numeroase oportunități: de la a scrie materiale precum postări în social media, la a scrie articole, texte pentru websiteuri și chiar scripturi pentru videoclipuri. Avantajul unei activități de freelancing în domeniul scrisului este că vei putea să îți alegi proiectele  la care să lucrezi și vei putea alege să scrii atunci când vei fi lovit de inspirația creatoare. Fără presiune, și de data asta, pe bani.

2. Fotografie

Dacă scrisul nu e talentul tău, dar firea ta artistică se vede în imaginile pe care le captezi prin lentila aparatului foto, atunci tocmai ai identificat noua ta sursă de venit. Fotografii sunt la mare căutare de câțiva ani, iar pentru tine aceasta este ocazia de a-ți demonstra talentul în fața unor oameni noi și…contra cost. La fel ca în cazul scrisului, activitatea de freelancing în fotografie presupune alegerea unor proiecte în funcție de preferințele și gradul tău de disponibilitate. Totuși, ai în vedere că pentru o astfel de activitate vei avea nevoie de aparatură specială, care va implica o serie de costuri la început și nu numai. Însă, dacă îți planifici cu atenție activitatea și îți setezi obiective de câștig care să depășească investițiile tale de început, mica ta afacere dedicată fotografiei va deveni profitabilă.

3. Gătit

Înainte, emisiunile de gătit puteau fi urmărite cu aviditate doar la televizor. Astăzi, oricine poate avea propria sa emisiune dedicată gastronomiei, pe social media și nu numai! Fie că ești cheful personal al familiei sau doar un gurmand care savurează din priviri preparatele virtuale, te poți înrola și tu în armata de bucătari de pe internet sau chiar din viața reală. Poți începe să îți construiești reputația pe Instagram, YouTube sau un blog personal prin distribuire de conținut sau să începi să prepari și să livrezi mâncare unui cerc restrâns de clienți. Dacă bucătăria este spațiul tău de relaxare și energizare, transformarea acestui hobby într-o sursă de venit îți va aduce cu siguranță satisfacție ție și celor din jurul tău. Îți vei crea singur oportunități de gătit, îți vei monetiza activitatea altădată aproape neobservată și vei face mulți alți oameni fericiți, pe lângă norocoșii care te au ca prieten și cărora probabil le gătești deja de ceva timp pe gratis.

4. Gaming

La fel ca șahul, jocurile pe calculator sunt un sport al minții, care necesită o energie și dedicare aparte. Conținutul care vizează aceste jocuri a luat amploare în lumea virtuală, fiind o sursă de divertisment pentru o categorie largă de public. O modalitate prin care îți monetiza hobby-ul pentru gaming este să îți înregistrezi momentele în care joci și să le distribui pe internet. De asemenea, pentru novicii în lumea gamingului, poți realiza tutoriale de jocuri. Dacă îți place să fii la curent cu cele mai importante lansări de pe piață, poți alege să testezi jocurile înainte de a fi lansate. În lumea virtuală, posibilitățile sunt nelimitate, iar oportunitățile tale de venit dintr-o astfel de activitate sunt la fel de numeroase. Hobby-ul tău poate fi chiar următorul tău loc de muncă cu normă întreagă, unde să creezi următoarele jocuri, grafică.  Indiferent de timpul pe care alegi să îl dedici, ai grijă să păstrezi echilibrul între muncă și viața personală!

5. Grădinărit

Îți place să îți înfrumusețezi spațiul personal și al celor apropiați cu elemente de grădinărit? Îți place să creezi o atmosferă verde și zen pe care să o transmiți și celorlalți? La fel ca pentru celelalte activități, te poți folosi de lumea virtuală pentru a crea materiale de inspirație pentru cei care își doresc să își cultive simțul estetic în materiale de plante, la fel ca tine. Pe lângă aceste materiale de inspirație, îți poți crea un mic business, prin care să oferi cursuri de grădinărit contra cost, în online sau offline.

Acum că ai o listă orientativă de hobby-uri care îți pot aduce următorul salariu, e momentul să te gândești ce ți se potrivește, care sunt talentele tale și cum le poți vinde către ceilalți.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Sursă: Școala de Bani

Autoare: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Clubul de Carte de la America House Chișinău
Next Hackathon pentru femeile din Găgăuzia
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 15 =