Top 5 cele mai extraordinare biblioteci din Europa, care îți merită atenția


Biblioteca a fost considerată dintotdeauna un templu al cunoașterii, al conservării istoriei, literaturii și frumosului. Cu arhitecturi diferite, cele mai reprezentative biblioteci din Europa au fost construite pentru  a impresiona, inspira și bucura ochii vizitatorilor și celor curioși.

În continuare te invităm să faci cunoștință cu 5 cele mai bogate și frumoase biblioteci din Europa, care îți vor captiva atenția într-un mod deosebit.

Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda.

biblioteci din Europa

Biblioteca Colegiului Trinity este o bibliotecă a universității din Dublin, care a luat ființă în anul 1592. Ea are 4,5 milioanne de cărți, care constau, printre altele, din manuscripte istorice, incunabule sau tipărituri vechi, fiind cea mai mare bibliotecă din Irlanda.

Clădirea bibliotecii în decursul timpului a fost exitinsă la mai multe clădiri, din care patru din ele se află pe campusul Colegiului Trinity și una se află pe teritoriul spitalului St. James. Camera Lungă a bibliotecii are 65 de metri lungime.

Biblioteca veche cuprinde: sala de lectură cu tipărituri vechi, sala de lectură cu manuscripte. Complexul Berkeley-Lecky cuprinde: Biblioteca Berkeley, Biblioteca Lecky, Biblioteca James-Ussher, Biblioteca cu hărți Glucksman, Biblioteca Hamilton-Science-and-Engineering, Sala de lectură din 1937și Biblioteca medicinii John-Stearne. Iar faptul că un număr semnificativ de volume inestimabile sunt găzduite de rafturile acestei biblioteci, nu face decât să îi sporească și mai mult farmecul. De exemplu, tot aici se găsește Cartea din Kells – renumitul manuscris al primelor patru Evanghelii ale Noului Testament, scrisă de călugării celți în jurul anului 800 d. Hr.

Biblioteca Mitropolitană din Stuttgart, Germania.

biblioteci din Europa

La sfârșitul lunii octombrie 2011 a fost inaugurată în Stuttgart, în Mailänder Platz noua bibliotecă publică metropolitană. Clădirea, o investiție de 79 milioane de euro, respectă cele mai moderne cerințe. Iar numărul de titluri prezente pe rafturi este de 500.000.
Biblioteca are regimul de înălțime constituit din două etaje subterane și nouă etaje supraterane.
Conceptul pe care Young Yi, arhitectorul, a dorit să îl expună prin prezența fațadei “ascunse” este acela că lumea cărților și a culturii este găzduită de acest spațiu introvertit, complet detașat de lumea exterioară.

Accentuând ideea unei axialități perfecte, centrul clădirii dezvăluie prezența a trei încăperi suprapuse: un auditorium la subsol, o sală principală cu patru etaje amplasată deasupra și o galerie pentru lectură cuprinsă de ultimele cinci etaje.

Biblioteca Sainte Geneviève din Paris, Franța.

biblioteci din Europa

Este o bibliotecă universitară și publică din Paris, care face parte din complexul Catedralei Sainte Geneviève, inaugurat încă în secolul VI după Hristos. Colecția de cărți a bibliotecii a fost salvată de distrugerile Revoluției Franceze. Însă noua clădire și noua sală de lectură au fost construite abia între anii 1838-1851. Biblioteca conține în jur de 2 milioane de documente și cărți. Actualmente reprezintă principala bibliotecă inter-universitară din Paris deschisă și publicului larg.

În anul 1851, când a fost finalizată construcția Bibliotecii Sainte Geneviève din Paris. Era considerată una dintre cele mai frumoase și mai moderne clădiri destinate culturii pentru acele timpuri, cu arhitectura sa contemporană dispusă pe niște arcade din fier decorate. Acum, după mai bine de 150 de ani, poate că nu mai este la fel de modernă, dar frumusețea și eleganța ei sunt de necontestat.

Biblioteca Națională din Praga, Republica Cehă.

biblioteci din Europa

Biblioteca Națională a Republicii Cehe din Praga cu atmosfera sa barocă, a fost inaugurată în 1722. Aceasta găzduiește peste 20.000 de volume importante din domeniul medical, filozofic și teologic.

Sediul principal al bibliotecii este situat în clădirea istorică Clementinum din Praga, unde sunt păstrate aproximativ jumătate din cărțile sale. Cealaltă jumătate a colecției este depozitată în districtul Hostivař. Biblioteca Națională este cea mai mare bibliotecă din Republica Cehă, având un fond de aproximativ 6 milioane de documente. Biblioteca are în jur de 60.000 de cititori înscriși. În afară de textele în limba cehă, biblioteca mai conține manuscrise mai vechi din Turcia, Iran și India. Biblioteca adăpostește, de asemenea, cărți ale Universității Caroline din Praga.

Biblioteca a dobândit o recunoaștere internațională în 2005, când a obținut Premiul Jikji al UNESCO. Premiul a fost obținut prin intermediul Programului Memoria Lumii pentru eforturile depuse în digitalizarea textelor vechi. Proiectul, care a început în 1992, a implicat digitalizarea a 1.700 de documente în primii 13 ani.

Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca.

Biblioteca Regală este biblioteca națională a Danemarcei și biblioteca universitară a Universității din Copenhaga. Este printre cele mai mari biblioteci din lume și cea mai mare din țările nordice. În 2017 a fuzionat cu Biblioteca de stat și universitatea din Aarhus pentru a forma o bibliotecă națională combinată.
Dimensiunile colecțiilor fizice: 35.400.000 articole (6.400.000 de cărți și jurnale, 20.000.000 exemplare și fotografii, 7.900.000 broșuri și publicații corporative, 1.100.000 alte materiale).

Clădirea veche a site-ului Slotsholmen a fost construită în 1906 de Hans Jørgen Holm. Sala centrală este o copie a capelei Palatului Charlemagne din Catedrala din Aachen. În 1999, o clădire nouă, adiacentă celei vechi, a fost deschisă la Slotsholmen, cunoscută sub numele de Diamantul Negru. Clădirea Black Diamond a fost proiectată de arhitecții danezi Schmidt Hammer Lassen. Clădirea Black Diamond găzduiește o sală de concerte în plus față de bibliotecă.

Biblioteca deține comori înscrise în memoria UNESCO a Registrului Mondial: o colecție de aproximativ 2.000 de cărți de Carl Linné, manuscrisele și corespondența lui Hans Christian Andersen. Alte comori sunt Psalterul de la Copenhaga , Cartea Dalby (o Evanghelie latină pe pergament), fragmentul Angers (părți din prima cronică națională a Danemarcei) și hărțile regiunii polare.

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să afli mai multe lucruri interesante, nu ezita să te abonezi la paginile de Facebook, Instagram și la canalul de Telegram al platformei Youth.md! De asemenea ne poți susține munca și pe Patreon!

Reporter Youth.md : Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Bazele antreprenoriatului în câțiva pași simpli
Next Curs gratuit de antreprenoriat pentru adolescenți
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − eight =