20 de motive pentru care iubim orașul Chișinău


Orașul Chișinău este cel mai verde din Europa, orașul cu umeri albi de piatră, inima Moldovei! De 585 de ani trăim împreună cu el bucurii și tristeți, îi sărbătorim fiecare pas spre modernizare, învățăm să fim mai buni, dar, uneori, mai și greșim, tot împreună. El este orașul cu care ne mândrim, pe care-l iubim, pentru că este al nostru, dar și din multe alte motive.

Așadar, ne place Chișinăul, pentru că…

 1. De aici a început totul. La Chișinău, în 2012, a fost inaugurat kilometrul 0, punctul inițial de la care se calculează distanțele până la orice destinație de pe Terra și de unde pornesc visurile și dorințele noastre.
 2. Are cele mai frumoase și magice apusuri din univers. Cred că veți fi și voi de acord că anume cerului orașului Chișinău trebuie să-i dedicăm un articol aparte, căci este o adevărată explozie de culori și emoții.
 3. Ascunde multe povești interesante. Fiecare locușor din oraș are o taină, ce așteaptă să fie descoperită. Fiecare stradă, alee sau intersecție are o semnificație aparte, pentru noi, locuitorii săi, căci anume aici s-au întâmplat cele mai importante evenimente din viața noastră.
 4. Este cel mai plin de BUCURIA oraș din lume. Din 1946, aici activează cea mai mare și dulce companie producătoare de patiserie și cofetărie din Republica Moldova, iar cu ei, “viața e mai dulce…”
 5. Doar aici, toată literatura română a încăput pe o singură alee.  Aleea Clasicilor din centrul capitalei a fost construită în 1958, având doar 12 sculpturi. Acum, are de 30 de busturi din granit roșu ale personalităților, care ne reprezintă ca națiune.
 6. Are una dintre cele mai lungi străzi din Europa de Sud-Est – str. Muncești. Lungimea sa este de aproximativ 14 km, iar aici sunt amplasate circa 1000 de blocuri.
 7. Doar în acest oraș, Romanițele cresc din piatră albă. Clădirea Romanița din Chișinău a fost construită timp de 6 ani și are 73 de metri înălțime, fiind una dintre cele mai înalte ale orașului. Aceasta urma să devină fie hotel, fie centru comercial, însă planurile Uniunii Sovietice au eșuat, Romanița devenind bloc locativ. Numai la Chișinău ai ocazia să trăiești pe într-o floare.
 8. Are cel mai frumos Turn de Apă. Dacă la începuturi scopul său era de a furniza apă potabilă, acum acesta găzduiește o expoziție inedită, ce cuprinde întreaga istorie a orașului. Crezi că orașul Chișinău nu este unul atractiv? Vizitează Turnul de Apă, admiră priveliștile de sus și convinge-te de contrariu.
 9. Este centrul economico-industrial al Moldovei. La Chișinău activează sute de întreprinderi de stat, dar și private, iar dacă ești în căutarea unui loc de muncă, îl poți găsi aici.
 10. Aici am învățat să scriem și să citim, ne-am descoperit pasiunile și ne-am ales conștient cariera. Așadar, la Chișinău funcționează cele mai multe instituții de învățământ: 160 de grădinițe, 149 de școli primare, gimnazii și licee, zeci de universități, recunoscute la nivel internațional.   
 11. Este plin de evenimente interesante, pe gustul și placul oricui. Îți place sportul, arta, știința, tehnologiile informaționale sau ecologia? La Chișinău sunt o sumedenie de ONG-uri sau cluburi, care-ți pot satisface curiozitatea legată de domeniul preferat, iar pentru a-ți actualiza lista de evenimente la care să participi, urmărește-ne.
 12. Ne plac plimbările lungi prin parcurile din oraș. La Valea Morilor, Valea Trandafirilor sau Dendrarium poți găsi mereu o oază de liniște și poți admira tot ce are Chișinăul mai frumos – flora și fauna.
 13. Aici ai acces liber la cultură. La Chișinău sunt 11 teatre, 9 muzee, 5 săli de concerte, 7 cinematografe, care inspiră prin farmecul lor și sunt adevărate ferestre deschise spre cunoaștere.
 14. Aici te poți exprima liber. Tinerii artiști se pot împărți cu arta, pe care o creează, chiar pe stradă, astfel bucurând trecătorii și aducând zâmbete pe chipurile lor. Iar în parcul Valea Trandafirilor, recent, a fost instalat un pian unde doritorii pot cânta melodiile preferate.
 15. Este un oraș calm. Întotdeauna îți poți găsi pacea interioară, urmărind jocul apei din havuzurile din centrul orașului, plimbându-te pe Strada Pietonală sau citind pe o bancă din Parcul Central.
 16. Are monumente de arhitectură speciale, neatinse de trecerea timpului. Iar un exemplu potrivit este chiar Catedrala Mitropolitană, care a rezistat secolelor și continuă să încânte turiștii prin formele clasice ale coloanelor imense, combinarea planului bizantin cu elementele renascentiste, dar și păstrarea particularităților stilului empire.
 17. Are un Arc de Triumf, care face parte din topul celor mai mărețe din Europa.
 18. Aici, timpul parcă s-a oprit în loc. Vizitând Muzeul Zemstvei, Observatorul Astronomic sau bibliotecile vechi simți nostalgia vremilor demult trecute.
 19. Este unicul oraș din univers care te întâmpină mereu cu Porțile deschise. Aici, ești mereu bine-venit, deoarece Chișinău înseamnă, înainte de toate, acasă.
 20. Are cei mai frumoși și activi tineri. Și tu, cel care citești aceste rânduri, ești unul dintre ei.

Echipa youth.md iubește enorm de mult orașul nu doar de sărbători, ci și contribuie zilnic la dezvoltarea și bunăstarea lui prin informare și promovarea valorilor cu adevărat importante și te îndeamnă să faci la fel.

La mulți ani, Chișinău! Păstrează-ți tinerețea, pentru că noi de asta te iubim!

Iar dacă ai și tu un motiv special, pentru care vrei să-i mulțumești orașului tău drag, Chișinău, scrie-l în comentarii, iar noi vom avea grijă să fie inclus în listă.

Articol realizat cu suportul tuturor celor care țin la orașul lor și-i iubesc micile imperfecțiune atât de perfecte.

Autor: Garuța Alexandrina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Fii participant/ă sau facilitator/oare la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2021
Next Concurs de creație „Drepturile omului sunt drepturile tale și ale mele”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − four =