Ascunsă de agitația urbană, lumea rurală este unul dintre puținele locuri ce încă păstrează cu sfințenie valorile seculare ale poporului nostru. Astăzi îţi propunem să vizitezi satul Saharna!
Aici liniștea și armonia se conturează în eternitate, iar amintirile și senzațiile se lasă cuprinse de o energie profundă.
Saharna este unul dintre locurile de la noi din țară care valorifică din plin autenticitatea și caracterul unic al lumii rurale. Aflat la 110 km depărtare de Chișinău, acest sat nordic a fost împodobit de-a lungul existenței sale cu o frumoasă și unică galerie de locuri și monumente istorice. Fiecare obiectiv de aici lasă o amprentă aparte în sufletul celui care îl vizitează.
Astăzi, Youth.md te invită să savurezi din splendoarea acestei localități pitorești prin intermediul unei călătorii vizuale!
Un scurt istoric
Aceste regiuni au fost populate încă din timpul celor mai vechi epoci ale istoriei. O mare parte din teritoriul Saharnei a servit ca loc de trai pentru triburile geto-dace. Urmele activității lor pot fi observate și întâlnite în aproape orice loc prielnic pentru trai.
Prima atestare documentară a satului Saharna datează din perioada Evului Mediu. Satul a fost menționat pe 24 ianuarie 1495, atunci când Ștefan cel Mare a întărit printr-un document împărțeala între urmașii boierului Sima Rugină.
Mănăstirea Saharna
Mănăstirea Saharna este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Ansamblul acesteia este format din două mănăstiri: una rupestră, Bunavestire, și alta terestră, Sfânta Treime.
Despre apariția mănăstirii rupestre se cunoaște foarte puțin, data întemeierii și numele întemeietorilor rămânând un mister și până astăzi. Mănăstirea terestră, fiind o ctitorie călugărească, a fost întemeiată în anul 1776 de către Părintele Vartolomeu Ciungu.
Pe lângă lăcașurile religioase, în cadrul mănăstirii poate fi vizitată și o mică grădină zoologică.
Izvorul cu apă tămăduitoare
Nu departe de mănăstire, se află izvorul cu apă tămăduitoare. Acest izvor a fost construit chiar lângă locul unde, după cum povestesc bătrânii, era „Izvorul lui Vavila”. Legenda spune că acest izvor avea iarna apa foarte caldă. Apa „Izvorului Minunilor” de azi în mod miraculos ajută multor oameni, vindecând boli sufletești și trupești. Din această cauză lângă izvor a fost construit un bazin special pentru scăldat.
Talpa Maicii Domnului
Conform unei legendei, Maica Domnului i-a arătat întemeietorului mănăstirii în timpul unei rugăciuni locul unde să zidească mănăstirea. Locul ales a fost chiar la poalele unei coline pe care a rămas încrustată în piatră urma unei tălpi de picior. Această minune se poate vedea și astăzi în altarul micuț construit în cinstea acestui fapt pe vârful stâncii Grimidon.
Rezervația peisagistică Saharna
Rezervația peisagistică Saharna este situată în partea de nord-vest a satului Saharna, pe malul drept și foarte stâncos al fluviului Nistru. Versanții defileului sunt foarte frumoși, adăpostind peșteri și grote. Amfiteatrul natural este străjuit la est de râulețele Saharna și Stohnaia.
Acest templu al naturii este foarte popular pentru cascadele formate de râulețul Saharna. Pe teritoriul rezervației se pot găsi peste 22 de praguri pe care curge apa râului. Cea mai impresionantă cascadă este „Groapa țiganului”, unde apa cade de la o înălțime de 6 metri, formând o groapă cu o adâncime de circa 10 m.
Cetatea geto – dacică
În secolele al VIII-lea – al VI-lea î.e.n., această regiune a fost locuită de triburile geto-dace. Deasupra stâncilor expuse ploilor și vânturilor se întinde un platou triunghiular care ascunde astăzi o străveche cetate a geților.
Rămășițele cetății sunt apărate din ambele părți de maluri abrupte, care formează un promontoriu stâncos. În prezent, pe acest loc este ridicat un monument în cinstea dacilor care au populat acest teritoriu.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment