Joi, 13 iunie 2019, ora 15:00, Muzeul Național de Istorie a Moldovei te invită la vernisarea expoziției temporare „ArheOS: când antropologii și arheologii fac oasele să vorbească”. Aceasta va avea loc în sala 4 de la parterul muzeului.
Această expoziţie, care reuneşte artefacte arheologice de o importanţă deosebită, prin suma cunoştinţelor pe care le poartă şi prin materiale osteologice cu semnificaţii speciale, reprezintă o „punte” prin care arheologii şi antropologii de azi „vorbesc” cu predecesorii noştri. Istoriile lor sunt fascinante, iar secretele lor sunt revelate.
Expoziţia prezintă, în ordine cronologică, complexe funerare începând cu epoca paleolitică până în evul mediu, asociate cu inventarul mormintelor, uneori mai bogat, alteori mai auster, definitoriu şi reprezentativ pentru perioadele vizate. Cazurile cele mai spectaculoase care au fost înregistrate de ştiinţa arheologică şi antropologică ocupă un loc aparte: craniile cu deformări intenţionate ritualice, craniile cu urme de intervenţii „chirurgicale”, oase cu urme de patologii sau traumatisme, sunt mesagerii prin intermediul căror actualmente ajungem mai aproape de viaţa, activitatea, spiritualitatea şi credinţele oamenilor din trecut.
Proiectul expoziţional „ArheOS: când antropologii şi arheologii fac oasele să vorbească” este realizarea unei echipe extraordinare, este efortul cumulat al unor mari şi importante instituţii de cercetare: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Centrul de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov”, Academia Română – Filiala Iaşi, România.
No Comment