Vezi care sunt cele mai răspândite mituri legate de advocacy

advocacy, mituri advocacy, fundatia est-europeană, consiliul national al tineretului din moldova

Termenul de advocacy capătă o importanță tot mai mare, iar fiecare organizație sau instituție, pentru a-și atinge scopul organizează tot mai multe activități care necesită coordonarea eforturilor, gândire strategică, informare, comunicare, extindere și mobilizare. În era tehnologiei digitale și rețelelor virtuale, advocacy nu presupune doar influenţarea politicilor publice, ci mai întâi de toate, influenţarea opiniei publice.

Advocacy este un proces deliberativ, bazat pe dovezi, care are ca scop de a influența, în mod direct și indirect, factorii de decizie, publicul interesat și relevant pentru a susține și implementa acțiuni care contribuie la respectarea drepturilor omului.

Pe lângă faptul că termenul are un sens larg, o semnificație care poate fi înterpretată în mai multe moduri, acesta este „însoțit” de mai multe mituri. Cele mai frecvente sunt:

Activități de advocacy sunt desfășurate doar de oameni profesioniști, cu experiență – Reieșind din faptul că advocacy este o activitate publică, oricine poate face acest lucru. În schimb lobby constă în mare parte din activități ale unui grup de persoane care influențează, din afară, prin diferite discuții, hotărârile unui parlament.

Advocacy presupune ieșitul în stradă cu un megafon, sau organizarea de demonstrații sau proteste stradale în semn de revoltă – Manifestațiile stradale sunt, într-adevăr, exemple de activism, care uneori pot fi utilizate, însă nu sunt întotdeauna activități eficiente de advocacy. Totodată advocacy are un sens și capacitate mult mai mare decât aceste demonstrații publice.

Advocacy presupune strângerea de fonduri sau donaţii în scopuri caritabile – Advocacy presupune inițierea unei schimbări sociale, care, cu siguranță, nu poate fi obținută doar prin strângere de fonduri. Schimbarea socială este adesea obținută cu puține fonduri sau practic fără fonduri.

Advocacy consumă mult timp/Sunt prea ocupat să mă implic în advocacy. – Acest proces nu trebuie să fie complicat sau să consume mult timp – o campanie organizată şi planificată în mod corespunzător necesită acțiuni mici din partea mai multor persoane, şi nu acţiuni de proporții din partea doar a câtorva.

Advocacy ține doar de „politică“ – Advocacy poate fi în scop politic (adică activităţi de lobbying pentru anumite legislaţii), dar cel mai frecvent este social şi intelectual, axat pe apărarea celor fără voce.

Proiectul „Inițiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri” este implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă în cadrul Programului de granturi mici și beneficiază de resurse pentru activități
Next JOB//Manager servicii de turism
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 15 =