Uniunea Africană – alianța mai puțin cunoscută ce unește un întreg continent


uniunea africană

Uniunea Africană (UA) a fost lansată oficial în iulie 2002 la Durban, Africa de Sud. Decizia de a relansa organizația panafricană a fost rezultatul unui consens din partea liderilor africani asupra faptului că pentru a atinge potențialul maxim al Africii, este nevoie să reorienteze atenția de la lupta pentru decolonizare și eliminarea de pe continent a apartheidului, care fusese accentul Organizației Unității Africane (OUA), către o cooperare sporită și integrarea statelor africane pentru a stimula creșterea și dezvoltarea economică a Africii.

Principalele organe politice și decizionale ale UA sunt:

Adunarea șefilor de stat și de guvern

Adunarea este organul politic și decizional suprem al UA. Aceasta cuprinde, după cum sugerează și denumirea, toți șefii de stat și de guvern ai statelor membre.

Consiliul executiv

Este compus din miniștri sau autorități desemnate de guvernele statelor membre.

Comisia

Este compusă din președinte, vicepreședinte, opt comisari și membri ai personalului.

Comitetul Reprezentanților Permanenți

Compusă din reprezentanți permanenți ai statelor membre acreditați în Uniune. Comitetul Reprezentanților Permanenți are menirea de a pregăti lucrările analizate de Consiliului executiv.

Consiliul Păcii și Securității (CPS)

Prin decizia Summit-ului de la Lusaka din iulie 2001, s-a creat în cadrul Uniunii Africane Consiliul de Pace și Securitate. Protocolul de instituire a CSP este în curs de ratificare.

Parlamentul panafrican.

Organul care asigură participarea deplină a popoarelor africane la guvernarea, dezvoltarea și integrarea economică a continentului. Protocolul privind componența, competențele, funcțiile și organizarea Parlamentului panafrican a fost semnat de statele membre și este în curs de ratificare.

Comitete specializate, ECOSOCC și Curtea de Justiție.

UA este ghidată de viziunea sa despre „o Africă integrată, prosperă și pașnică, condusă de proprii cetățeni, care reprezintă o forță dinamică în arena globală”.

Pentru a asigura atingerea obiectivelor sale și realizarea viziunii pan africane a unei Africi integrate, prospere și pașnice, Agenda 2063 a fost dezvoltată ca un cadru strategic pentru transformarea socio-economică și integrativă a Africii pe termen lung.

Agenda 2063 solicită o mai mare colaborare și sprijin pentru inițiativele africane conduse pentru a asigura realizarea aspirațiilor populației africane.

Pentru mai multe detalii accesați pagina Youth.md sau pe ne găsiți pe păginile noastre de Facebook și Instagram

Reporter: Paladuța Dumitrița
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Comitetul Internațional al Crucii Roșii din Geneva (CICR)
Next Job part-time // Manager(ă) de PR și marketing pentru ECOVILLAGE MOLDOVA
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =