Top romane de dragoste care trebuie să figureze în lista ta de lecturi


romane
Heart from a book page against a beautiful sunset.

Relațiile sunt mereu complicate în viața reală, și încă mai complicate în paginile cărților. Deși, citind despre problemele altora, putem să inventăm o metodă de a le rezolva pe cele proprii, sau doar să visăm la tot romantismul atât de rar văzut în viața de zi cu zi. Pentru toate persoanele care își doresc acum să-și ia un ceai, o pătură și să se scufunde într-o poveste la care poți doar visa, am făcut aici un top al celor mai iubite romane de dragoste din lume, puse în ordine cronologică, pentru comoditatea orientării.

“Mândrie și Prejudecată” de Jane Austen (1813)

Romanul a fost vândut în peste 120 milioane de copii și interpretat în numeroase lucrări, ținând piept timpului cu brio. 

Acțiunea are loc în societatea engleză a secolului 19, desfășurându-se în jurul eroinei Elizabeth Bennet, care are idealurile proprii asupra iubirii, căsătoriei și manierelor, (fapt care a făcut-o să devină un personaj feminin revoluționar în literatură și feminismul încă necunoscut atunci), și cum acestea se schimbă pe parcursul întâlnirii ei cu Mr. Darcy și dezvoltării relației dintre aceștia.

“La răscruce de vânturi” de Emily Bronte (1847)

Deși controversată și mult criticată de la apariție, povestea dragostei oarbe și obsessive, cu toate consecințele și problemele acesteia, a devenit unul dintre cele mai cunoscute romane din istorie. 

Relația principal caracterizată este cea dintre Catherine și Heathcliff, care e înfiat de tatăl fetei și în conflict cu fratele acesteia, dar totuși nu o poate lăsa, și istoria continuă între copiii lor, arătând diferențele în consecințe din cauza deciziilor luate, și cum ar fi putut deveni eroii inițiali, dacă ar fi făcut alte alegeri.

“Jane Eyre” de Charlotte Bronte (1847)

romane

A fost pe larg acuzată de promovarea sexualității, feminismului și religiei, având idei ce veneau în opoziție totală cu regulile sociale din Anglia secolului 19, însă a reușit să demonstreze audienței aceste idei prin persuasiunea personajului principal și scrierea romanului la persoana întâi. 

Povestea urmărește protagonista de la nașterea acesteia și până la căsătoria cu bărbatul de care se îndrăgostește, Mr. Rochester.

“Anna Karenina” de Lev Tolstoi (1877)

A fost descrisă de către Times Magazine ca cel mai bun roman scris vreodată. Iar autorul l-a numit primul său roman adevărat.

Trăind în Rusia secolului 19, unde totul se petrecea în acord cu poziția social, Karenina se îndrăgostește de contele Vronski, pentru care e gata chiar și să își abandoneze căsătoria, riscând să fie eliminată din înalta societate. Și totuși, decizia ei pare să-i schimbe viața mai mult decât oricine și-ar fi închipuit.

“Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell (1936)

romane

Fiind a doua cea mai preferată carte americană și unicul roman al autoarei, a fost vândut în peste 30 milioane de copii. A câștigat Premiul Pulitzer în 1937 și a fost adaptat într-un film 2 ani mai târziu.

Povestea e bazată pe viața personajului principal, Scarlett O’Hara, fiica unui bogat deținător de plantație, și călătoria ei prin căsătorie, dragoste și Războiul Civil din Sud, și cum acestea o schimbă pentru totdeauna.

“Jurnalul” de Nicholas Sparks (1996)

romane

Bazat pe o istorie reală, romanul e o poveste legendară care a fost adaptată de Hollywood și Bollywood. Acesta l-a făcut pe Sparks să fie numit cel mai popular autor romantic din timpul lui.

Noah și Allie petrec o vară împreună, însă apoi sunt despărțiți de Al doilea Război Mondial. 14 ani mai târziu, se întâlnesc din nou, însă timpurile s-au schimbat, iar Allie e logodită cu altcineva.

Sper că v-am trezit amintiri plăcute, sau dorința de a face cunoștință cu cele mai romantice piese ale literaturii. Pentru mai multe articole interesante despre romane și nu numai, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Admiră frumusețea naturii prin acest top 10 al celor mai mari flori de pe Terra
Next 7 filme înalt apreciate regizate de femei
Cristina Vasciuc
About the author

Cristina Vasciuc

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =