7 filme înalt apreciate regizate de femei


Movie projector on a dark background with light beam / high contrast image

Cinematografia ne modelează modul de a gândi, de aceea trebuie să acordăm atenție reprezentării tuturor categoriilor sociale atât în fața camerei cât și în spatele ei. Cu toții ar trebui să promovăm diversitatea și egalitatea și să ne bucurăm de ele ori de câte ori putem, pentru a crea o societate prosperă. 

Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva dintre regizoarele care fac filme de calitate:

 Cléo de 5 à 7 (1962)

Regizoare: Agnes Varda
Cléo de 5 à 7 prezintă povestea unei cântărețe pop, care, primind un diagnostic medical sumbru, așteaptă ca el să fie confirmat pe toată durata filmului. Acesta este cunoscut pentru tratarea mai multor teme existențiale; inclusiv a mortalității, disperării  și a căutării sensului vieții. În film sunt reprezentate și stereotipurile pe care le cred bărbații despre femei și impactul acestora. Cléo deseori se plânge de faptul că nimeni nu o ia în serios și că bărbații cred că se preface că e bolnavă pentru atenție. La fel ca multe femei din Franța; ea pare să accepte aceste stereotipuri, spunându-și că frumusețea este totul: „atâta timp cât sunt frumoasă, sunt în viață”.

Lady Bird (2017)

Regizoare: Greta Gerwig

Acțiunea filmului este plasată în anii 2002 și 2003 în Sacramento, California. Lady Bird se încadrează în categoria de filme coming-of-age și prezintă viața cotidiană a unei liceene; relațiile ei turbulente cu membrii familiei,cu prietenii și procesul ei de formarea ca personalitate. La baza lui se află meditații asupra experienței de a fi și de a crește un copil; asupra confruntării cu probleme financiare și asupra modului în care viitorul nu este niciodată exact așa cum ni-l închipuim. Un mesaj subtil al fimului este că atunci când investești în lumea și în oamenii din jurul tău, creezi spațiu pentru iubire și apreciere.

When They See Us (2019)

When They See Us (TV Mini Series 2019) - IMDb

Regizoare: Ava DuVernay

Acest mini-serial este bazat pe cazul Celor 5 din Central Park din 1989 și explorează viețile și familiile celor cinci bărbați de culoare care au fost învinuiți în mod fals și urmăriți penal pentru acuzații legate de violul și agresiunea unei femei. Regizoarea a declarat că When They See Us examinează rolul pe care l-a jucat rasa suspecților în incriminarea acestora și efectul pe care condamnările incorecte l-au avut asupra lor și a familiilor lor. „Scopul meu a fost să umanizez băieții, iar acum bărbații, care sunt considerați pe scară largă ca infractori”.

Lost in Translation (2003)

Regizoare: Sofia Coppola

Între Bob, un fost actor faimos, care suferă de criza vârstei mijlocii; și Charlotte, o recentă absolventă a facultății; se leagă o prietenie neobișnuită după ce se întâlnesc întâmplător în Tokyo. Aceștia împărtășesc același sentiment de incertitudine și ambii se simt pierduți atât geografic; cât și mental. Temele și ideile abordate aici sunt universale și aproape oricine se poate identifica cu personajele principale. Publicul și criticii apreciază și modul atipic în care Sofia Coppola a descris romantismul în acest film.

Capharnaüm (2018)

Regizoare: Nadine Labaki

Realitatea cutremurătoare din Liban este reprezentată într-o manieră documentară în filmul Capharnaüm. Acesta se concentrează pe viața lui Zain, un băiat de 12 ani, care, ajuns în închisoare, încearcă să-și dea părinții în judecată acuzându-i de abuz asupra copiilor lor. Regizoarea a preferat ca majoritatea actorilor să nu aibă experiență cinematografică; pentru ca aceștia să se comporte la fel ca în propriile lor experiențe de viață.  Actorul principal, Zain al-Rafeea, este un refugiat sirian care a crescut în cartierele sărace ale Beirutului alături de părinții săi și a lucrat drept curier până la vârsta de 12 ani.

First Cow (2019)

Regizoare: Kelly Reichardt

Bazat pe romanul The Half-Life de Jonathan Raymond, First Cow povestește istoria a doi călători din 1820 care nimeresc în apropierea orașului Portland, SUA. Aceștia se împrietenesc și visează să devină bogați. În acest scop ei încep să folosească ilegal laptele unicei vaci din acea regiune. Filmul ne oferă atât o perspectivă fascinantă; critică asupra societății rurale din sec. XIX din SUA, cât și o descriere rafinată a prieteniei masculine. Pe de altă parte, acesta indică faptul că oamenii pot avea succes nu în detrimentul altora, ci doar cooperând între ei.

The Farewell (2019)

The Farewell (2019) - IMDb

Regizoare: Lulu Wang

O familie chineză decide să nu-i spună bunicii că mai are puțin timp de trăit și organizează o nuntă falsă pentru ca toți să-și ia rămas bun. The Farewell este o tragicomedie care îți poate amesteca zâmbetul cu lacrimile (și viceversa) în doar câteva secunde. Înzestrat cu o cinematografie și o coloană sonoră excelente; filmul te invită să explorezi tema vieții și a morții, a familiei,  a minciunii și adevărului. Toate acestea sunt condimentate cu un umor dulce-amărui, potrivit situațiilor. Atmosfera captivantă și problemele cu care se confruntă personajele sunt familiare pentru cei care au pierdut sau riscă să piardă pe cineva drag.

Vă dorim vizionare plăcută și dacă vreți mai multe recomandări de acest gen aici găsiți o listă cu top 100 filme regizate de femei.

Vezi și:

Fă cunoștință cu 5 regizori ce au avut un impact enorm asupra dezvoltării cinematografiei moderne!

10 filme inspirate din fapte reale

Filme de tip road movie care-ți vor trezi dorul de ducă

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top romane de dragoste care trebuie să figureze în lista ta de lecturi
Next Ce? Unde? Când?, ediția #ZIT. Cu ce impresii au rămas participanții?
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − eleven =