Top 5 cele mai scumpe cărți din lume


O carte devine extrem de valoroasă nu neapărat pentru vechimea sa, ci pentru rezultatul pe care îl produce în rândul cititorilor. De-a lungul timpului au fost scrise extrem de multe cărți din toate domeniile, dar numai o parte dintre acestea au avut un impact foarte mare asupra cititorilor. Prin urmare, îți prezentăm top 5 din cele mai scumpe cărți publicate vreodată.

Codex Leicester, Leonardo da Vinci – 23,5 milioane de euro

Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, “o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510”. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.

În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată.

Evanghelia după Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro

Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă. Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.

Păsările Americii, James Audubon – 8,7 milioane de euro

Pasarile Americii: cea mai scumpa carte din lume (FOTO)

The Birds of America este o carte a pictorului și naturalistului John James Audubon. Publicată între anii 1827 şi 1838, lucrarea constă din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentând păsări în mărime naturală (unele dintre acestea fiind astăzi specii dispărute).

Constituția SUA, adnotată de George Washington – 7,17 milioane de euro

Cartea cu copertă din piele este semnată de preşedinte pe prima pagină şi a fost legată special pentru el în 1789, primul său an la preşedinţie. Pe marginea textului Constituţiei, George Washington a adăugat mai multe paranteze şi câteva note marginale. Volumul a fost achiziţinat de asociaţia Mount Vernon Ladies (asociație care se ocupă cu conservarea rezidenţei istorice a fostului preşedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Christie’s în New York, în data de 22 iunie 2012.

Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – 5,7 milioane de euro

https://webcultura.ro/wp-content/uploads/2012/02/Povestiri-din-Canterbury.jpg

Un exemplar din secolul al XV-lea al primei ediții ale Povestirilor din Canterbury a fost vândut, în 1998, la o licitație a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a 5,7 milioane de euro).

Din cele câteva zeci de exemplare ale ediției din 1477 de a căror existență se știe, acesta a fost ultimul care a aparținut unui colecționar privat şi fusese pentru prima dată achiziționată, în 1776, pentru doar 6 lire sterline.

Reporter Youth.md: Șchiopu Felicia

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Premiul internațional Lorenzo Natali pentru mass-media. Înscrie-te!
Next Efectul Super Mario - cum să-ți păcălești creierul ca să învețe mai mult
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply