Interesul elevilor pentru tehnologiile informaționale este în continuă creștere, iar profesorii sunt din ce în ce mai preocupați să aplice metodologii inovative și tehnologii moderne în procesul de predare. Pentru a le oferi oportunități digitale elevilor și cadrelor didactice din toată țara, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova și continuă să-și mărească comunitatea.
Dacă în anul 2020 doar 300 de elevi din sudul țării învățau tehnologiile viitorului, în următorul an de studii peste 3500 de tineri vor beneficia de oportunitățile oferite de inițiativă. La Cahul, proiectul se desfășoară sub egida „EU4Moldova: Startup City Cahul” și este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.
Oportunități educaționale pentru 55 de școli din sudul țării
În anul de studii 2022-2023, în 55 de instituții de învățământ general din sudul țării vor fi predate disciplinele extracurriculare ale proiectului. Elevii vor avea posibilitatea să aleagă unul dintre cele 8 cursuri IT pe care inițiativa le pune la dispoziție tuturor tinerilor interesați de dezvoltarea creativității, gândirii și a competențelor tech. Dacă în anul 2020 doar 12 profesori din sudul țării predau cursurile din domeniul tehnologiilor informaționale, începând cu această toamnă peste 130 de cadre didactice vor fi conectate la resursele educaționale și oportunitățile comunității „Tekwill în Fiecare Școală”.
Corina Andronic, manageră de proiect EU4Moldova: Startup City Cahul: „Prin intermediul programului „Tekwill în Fiecare Școală” ne dorim să contribuim la creșterea și dezvoltarea competențelor elevilor, pentru ca tinerii de astăzi să fie mai pregătiți pentru profesiile de mâine. În condițiile actuale, educația digitală reprezintă una dintre prioritățile proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, iar noi ne dorim să oferim acces tuturor elevilor din sudul țării la oportunitățile și posibilitățile educaționale ale inițiativei. Competențele obținute vor aduce rezultate atât pentru ei, cât și pentru întreaga comunitate, iar în final va avea de câștigat întreaga societate.”
În cadrul proiectului, profesorii vor fi implicați într-un program complex de formare profesională, în cadrul căruia vor învăța metodologii și tehnici inovative de predare, vor cunoaște materialele pentru studii și vor învăța discipline noi. Pe toată durata de predare, cadrele didactice vor fi ghidate de specialiști cu experiență în domeniu, care le vor oferi răspunsuri și-i vor ajuta la necesitate.
Rodica Cantea, directoare, gimnaziul „Enichioi”, satul Enichioi, Cantemir: „Acest program va oferi posibilitatea nu doar elevilor să-și dezvolte abilitățile și competențele, dar și cadrelor didactice să cunoască lucruri noi și să însușească tehnologiile informaționale. La fel, mulți dintre absolvenții gimnaziului își continuă studiile la colegiul din Cahul și anume aleg Programare și Dezvoltare Web. Din acest motiv, ne-am gândit că este eficient să-i familiarizăm cu profesiile viitorului din clasele gimnaziale. Înainte de a aplica la program, am efectuat un sodanj în rândul elevilor, pentru a cunoaște dacă sunt interesați de IT, iar ei ne-au confirmat că își doresc să studieze mai mult domeniile tech în școală.”
Iar pentru a le oferi elevilor o educație performantă, la standarde înalte de tehnologizare, în sudul țării au fost amenajate 9 laboratoare digitale complet echipate cu tehnica necesară, pentru ca tinerii să poată lucra individual sau în grup, utilizând laptopuri, proiectoare și table digitale.
Mihai Zaneț, profesor de informatică, gimnaziul „Enichioi”, satul Enichioi, Cantemir: „Din toamnă, cred că voi preda Programarea Algoritmilor în C/C++ elevilor din clasele a 8-a și a 9-a pentru că își doresc să studieze și să găsească soluții la diferite probleme ale comunității. La fel, mi-aș dori să predau și Designul Grafic – pentru că este un curs foarte solicitat de către copii. Datorită proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, elevii au o oportunitate bună de a învăța tehnologiile viitorului încă de pe băncile școlii, iar profesorii – să fie permanent informați și să cunoască ultimele schimbări din domeniu.”
Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi din sudul țării studiază disciplinele viitorului, 34 de școli sunt conectate la program și peste 70 de profesori au beneficiat de cursuri de formare profesională, pentru a putea preda noile discipline.
Informația despre școlile conectate la program poate fi vizualizată pe pagina: https://tekwill.online/ro
La nivel național, peste 50 de mii de elevi vor studia în acest an disciplinele „Tekwill în Fiecare Școală”, proiectul fiind susținut de USAID, Suedia, EU4Moldova și UNDP Moldova. TiFS și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 să conecteze la comunitate peste 90% dintre liceele din toată țara, pentru a pregăti elevii pentru meseriile viitorului. Din septembrie 2020 și până în prezent, programul a fost implementat cu succes în 234 de instituții de învățământ.
Pe termen lung, „Tekwill în Fiecare Școală” are drept misiune să pună în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și să crească o generație de oameni care să creeze acasă produse și servicii racordate la provocările social-economice naționale și globale.
Despre EU4Moldova: Startup City Cahul
„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).
Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment