Dar tu cunoști ce este un buget public și cum acesta este creat?


În scopul de a prezenta fiecare etapă în elaborarea și executarea bugetului unei regiuni (unități teritorial-administrative) și care sunt metodele de intervenție, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a elaborat un calendar care monitorizează bugetele publice locale.

În procesul de descentralizare a puterii, are loc transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul autorităților publice centrale la cel al autorităților publice locale. Astfel, acestea din urmă beneficiază de autonomie financiară și adoptă bugete proprii, independente și separate de bugetul de stat. Este foarte important ca tinerii să ia parte în acest proces și, ulterior, să aibă posibilitatea să se implice în procesul decizional, începând de la nivel local.

Acest calendar oferă o definiție clară a sistemului bugetar, prezintă din ce este constituit bugetul public național, ce presupune procesul bugetar, care sunt etapele acestuia și perioadele exacte în care se desfășoară. De asemenea, sunt propuse niște noțiuni generale ale bugetului local, sunt prezentate desfășurat etapele elaborării bugetului de nivel II (raion) și cele de nivel I (oraș, sat).

Iar pentru cei care nu cunosc de ce, când, cine, cum și unde se pot informa sau implica în procesul bugetar, prezentul calendar oferă răspunsuri, este informativ și descriptiv.

Calendarul îl puteți consulta aici.

Acest calendar a fost posibil datorită ajutorului generos  al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin CNTM și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA. 

Previous Înscrie-te la „Premiul Media pentru Tineri”, ediția 2018! Ce trebuie să conțină dosarul de participare
Next Ți s-a întâmplat să fii respins de colegi? Vezi câteva sfaturi de la semenii tăi. VIDEO
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *