Târgul Național al Covorului cu genericul „COVORUL DORULUI” se va desfășura la Chișinău

targul national al covorului, mecc moldova, oportunitate

Vino duminică, 16 decembrie 2018, între orele 14:00 – 18:00, la cea de a V-a ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul „COVORUL DORULUI”.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Scopul edițiilor Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și ale etniilor din republică, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. Colindatul de ceată bărbătească, element înscris în patrimoniul universal în anul 2013, va fi momentul cheie al programului artistic.

Târgul Național al Covorului, ediția a V-a, se va desfășura concomitent in incinta a trei muzee naționale:
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82;
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August, 121A;
Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August, 115.

PROGRAM:
14:00-15:00 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Va avea loc inaugurarea oficială a evenimentului, precum și vernisarea expoziției ,,Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). Prima parte a evenimentului va conține un vast program muzical cu caracter cognitiv-distractiv, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, dar și numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

15:30-16:30 Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzeul va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. În același timp, vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. Expozițiile și atelierele vor fi acompaniate cu un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII – înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde veți putea procura cadouri celor dragi.

17:00-18:00 Muzeul Național de Artă al Moldovei
Va avea loc vernisajul expoziției ,,Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului – Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.

Previous Participă la un seminar informațional și cunoaște mai multe despre sănătatea mintală
Next Ia parte la un atelier gustos unde vei cunoaște tradiția germană de Crăciun - Lebkuchen
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *