Student în Diasporă // Află de la Mădălina Tricolici cum să îmbini experiența de student cu descoperirea localnicilor în Germania


Vrei să afli cum să faci viața de student una plăcută la o universitate ce îmbină studii de calitate și studii gratis? Urmărește povestea Mădălinei Tricolici – studentă internațională în Germania!

„Studiez în Germania. Mereu am știut că vreau să studiez peste hotare, undeva unde să o iau de la zero; să cresc, și să învăț mai multe despre mine și lumea în care trăiesc. Cred că, totuși, experiența de a fi student de schimb în Statele Unite pentru un an; a fost punctul pe i. Am plecat din Moldova cu gândul că acest an îmi va liniști cumva curiozitatea; dorința de a pleca și a explora, dar după un an, am revenit acasă mai „neastâmpărată” decât am plecat. Acum eram sigură că vreau sa iau calea mai puțin bătătorită; așa că am început să caut cea mai bună opțiune la dispoziție.”

Cum ai hotărât să studiezi în Germania?

Decizia de a continua studiile în Germania, însă, nu a fost chiar plănuită; din contra, prin arhiva mea de poze, am găsit recent una care spunea „Life is too short to learn German”, și apoi exact asta am făcut. A fost o decizie relativ spontană. 

După liceu, am luat un an de pauză, timp în care am călătorit; am făcut voluntariat, și am explorat diferite joburi studențești, iar despre această universitate știam de la fostul meu profesor de limba Engleză. Am decis să mă înscriu am trecut de prima, a doua etapa și în câteva luni eram într-un avion spre Stuttgart gata să încep o nouă viață. Nu regret nici un minut din această experiență. Combinația dintre „studii de calitate” și „studii fără plată” e una destul de greu de găsit; iar eu sunt sigură că această școală a fost pentru mine – vorba moldoveanului – cel mai „ieftin, bun și mult în kil” pas.

Ce deprinderi ai dobândit din timpul petrecut peste hotare?

Dacă am învățat ceva din experiența de a fi singură peste hotare – oriunde nu ar fi aceasta – este să-mi fac cât mai multe conexiuni; din orice sferă și domeniu, de orice vârstă, și de orice naționalitate. Unul dintre lucrurile mele preferate când mă mut într-un loc nou; este să fac cunoștință cu localnicii și să experimentez cultura acelei țări la cel mai real și autentic nivel. 

Astfel, și când a trebuit să încep studiile în Germania, am căutat același lucru. 

Există o aplicație foarte interesantă numită ‘Couchsurfing’. Am descoperit-o când călătoream pentru una-două zile în orașe noi; iar inima (și buzunarul) de student nu mă lăsa să iau o camera de hotel; dar în același timp, voiam, din nou, experiența autentică de a sta cu localnicii acelui oraș. Această platformă, Couchsurfing; conectează călătorii cu gazdele care au o canapea/o cameră pe care o pot împărți cu alții pentru câteva zile.

Deja eram familiară cu această comunitate, iar înainte să mă mut aici, am decis să contactez câteva persoane; poate una din ele, va fi de acord să îmi dea în chirie camera lor liberă pe un termen mai lung. Exact asta s-a și întâmplat; iar acum, am peste un an de când nu doar că trăiesc cu localnici, dar și locația este la o distanță de aproximativ douăzeci de minute mers pe jos de campus.

În cele din urmă, acesta este unul dintre lucrurile pe care l-aș oferi drept sfat viitorilor studenți: să fie prudenți, desigur, și să nu uite de unde au plecat; dar în același timp, să fie deschiși pentru aventuri, oameni noi și experiențe care îi scot din zona lor de confort.

Pentru mine acestea sunt cele mai frumoase lucruri din viața de student.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cuLiga Studenților Originari din Moldova,ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Eveniment, marca America House: Discuție despre artă cu NicolArt
Next 101 copii din toată țara pot fi parte a echipei Voices! Vezi când etapa de audieri va fi în raionul tău
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =