Student confuz? Urmăreşte interviul despre MentorMe cu Dana Muntean!


MentorMe

Ai terminat liceul şi ai o mie de întrebări despre cum e la universitate?! Aici sau peste hotare? Avantaje, dezavantaje? Youth.md vine în ajutor cu interviul despre MentorMe!

Dana Muntean este fondatoarea platformei MentorMe, şi-a făcut studiile de masterat la Universitatea Warwick şi vine cu răspunsuri pentru studenți:

  • Cine este, de fapt, MentorMe din perspectiva ta?

MentorMe este o comunitate cu peste 100 de mentori, care doresc să contribuie la dezvoltarea noii generaţii de lideri. O echipă de voluntari din toate colțurile lumii, din Marea Britanie, Germania, Moldova, România, etc. Prima comunitate de mentorat din ţară, înfiinţată cu 5 ani în urmă şi care doreşte să educe lumea şi să ştie că în spatele oamenilor de succes se află unul sau mai mulți mentori.

  • De unde vine inițiativa de a crea o astfel de comunitate şi care e viziunea voastră?

Ideea a venit în 2014, în urma Galei Studenților Originari din Rep. Moldova, care avea ca scop să conecteze studenții între ei şi să realizeze proiecte de dezvoltare. Proiectul la care am ajuns a fost MentorMe, deoarece noi eram cei care ne-am amintit cât de greu a fost să facem alegeri corecte ce ține de facultate, stagiere, job, carieră peste hotare şi nu voiam ca şi alţii să treacă prin dificultăți. Ce ţine de viziune, vrem să creăm sute de mii de conexiuni, să avem cât mai multe istorii de succes şi să conectăm comunitatea de aici cu cea din România.

  • Cu ce fel de programe sunt facilitaţi cei din cadrul proiectului?

Noi îi ajutăm să înțeleagă care sunt opțiunile de mentori. Ei pot alege dintre domeniul de facultate sau carieră şi după, să creeze relaţia one to one sau one to many, ascultând istoria de succes a mentorului, adresând întrebări.

  • Care sunt obligațiile tânărului care a decis să fie beneficiarul MentorMe?

Orice relație de mentorat depinde de implicarea fiecăruia, mentee-ul trebuie să aibă o agendă clară despre obiectivele pe care vrea să le atingă. Responsabilitatea e să creeze acest ciclu de întruniri sistematice şi să-şi facă tema pentru acasă. Să fie pregătit ca să relateze despre eşecuri, temeri, scopuri. Până la urmă, decizia aparține mentee-ului.

  • Pentru cei care doresc să vă ajute şi să se implice, ce presupune munca din-năuntrul echipei?

Ne bazăm pe voluntariat, cerințele noastre sunt să determine un contract cu beneficiarul, să stabilească agenda de lucru, să fie responsabil şi să ofere ghidare continuă.

  • Pornind de la ideea că conectați liderii de azi cu cei de mâine, ce înseamnă să fii lider?

Din perspectiva mea, un lider înseamnă o persoană care inspiră, nu se limitează la ceea ce îi oferă sistemul. Caută opțiuni de creştere şi dezvoltare, e cel care devine model pentru alţii. Mentorii sunt lideri, deoarece oferă din experiența lor, dăruiesc energia celor care sunt la început de drum. De asemenea, mentee-ul tot e lider, fiindcă doreşte să crească mai rapid ca alţii, caută şi e flămând să învețe.

  • Care sunt cele 3 calități ale unui viitor lider?

Pentru mine, calitățile sunt pro-activitatea, curiozitatea de a cunoaşte cât mai multe domenii şi dorința de a se implica şi a se schimba.

  • Care e impactul mentorului în dezvoltarea unui tânăr?

Mentorul are rolul de a te expune la oportunitățile, tendințele de pe piață. Te ghidează cum să navighezi, cum să găseşti stagieri. Dacă ai experinţă într-un anumit domeniu, mentorul te poate ajuta să îți descoperi o nouă latură, să explorezi un nou job.

  • Care sunt cele 3 sfaturi pe care i le-ai da unui viitor student?

1. Să-şi găsească un mentor, ca să se integreze mai rapid şi să profite de oportunități. 2. Să se implice cât mai mult în activități extracurriculare, să fie activ şi 3. Să aibă o viziune clară despre unde vrea să ajungă mai departe.

  • Cum pot tinerii să contacteze MentorMe şi să ia legătura cu voi?

Cel mai bine e să ne contacteze pe pagina noastră de Facebook, acolo suntem mereu prezenți şi să ne scrie un mesaj.

Echipa Youth.md speră că ai găsit soluțiile problemelor tale şi îți urează mult succes în schimbările de care vei avea parte! Fii informat şi sigur!

Reporter: Tomov Ana-Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Webinar informativ despre industria filmului, alături de Eugen Damaschin și Valeriu Jereghi
Next Câteva sfaturi pentru a reuși să-ți organizezi mai eficient timpul!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =