Cum îți formezi un stil de viață sănătos?


stil de viata

Cu toții tindem să ne simțim bine, să ne realizăm la maximum potențialul, să atingem acel punct care pentru noi marchează succesul. Pentru ca lista noastră de planuri să devină realitate avem nevoie de suficiente resurse personale, pe care nu le putem dobândi decât respectând un stil de viață sănătos. Adoptarea stilului sănătos de viață este un proiect de durată, dar îl poți începe chiar azi.

Cum ne formăm deprinderile unui stil de viață sănătos?

 1. Optează pentru o alimentație echilibrată!
 • „A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine”, zice înțelepciunea populară. Nutriționiștii îți recomandă să faci cunoștință cu piramida alimentară și să consumi alimente din toate categoriile în cantități moderate și la ore potrivite. 
 • Baza ta nutrițională trebuie să o constituie produsele de origine vegetală: fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci, semințe. Asigură-ți necesarul de proteine consumând carne slabă, lactate cu un conținut redus de grăsimi, ouă.
 • Respectă 3 mese principale, la care poți adăuga 2 gustări sănătoase (nuci, semințe, fructe proaspete sau uscate, iaurturi simple).
 • Bea 1.5-2 l de apă pe zi pentru hidratare și curățarea organismului!
 1. Odihnește-te suficient! Ai nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte!  

Un somn bun contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice, asigură un sistem imunitar mai puternic, îți conferă energie, o capacitate de concentrare mai bună și o stare generală de bine!

 1. Fă sport cu regularitate! 

Un mod de viață activ este un plus important pentru starea ta de bine. Alege activități care îți plac. Nu e obligatoriu să mergi la sala de sport, poți urca/coborî scări, poți merge o stație de troleibuz în plus, poți face o plimbare etc.

Sportul:

 • contribuie la starea de bine fizică și psihică;
 • ajută la controlul greutății corporale;
 • stimulează sistemul imunitar;
 • reduce oboseala;
 • crește încrederea în sine.
 1. Adoptă o atitudine pozitivă!

Nu putem schimba întotdeauna lucrurile sau oamenii din jur, însă putem alege ce atitudine să adoptăm față de ceea ce ni se întâmplă. 

 1. Socializează

Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt multiple: ai o stare generală de bine, ai mai multă energie, ai o capacitate de concentrare mai bună, te îmbolnăvești mai rar, poți face față mai ușor problemelor cotidiene.

Respectarea unui stil de viață sănătos (cu o alimentație corectă, exerciții fizice zilnice și o stare psiho-emoțională echilibrată) este de o importanță colosală, mai ales într-o perioadă în care sistemul imunitar trebuie să fie puternic, pentru a putea face față infecțiilor virale și în special infecției cu SARS-CoV-2.

Totodată, respectă măsurile de protecție împotriva Covid-19 și vaccinează-te pentru siguranța ta și a apropiaților tăi!

Adoptă un stil de viață sănătos! 

Articolul a fost elaborat în cadrul programului de promovare a modului sănătos de viață în rândul tinerilor și adolescenților, implementat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, cu suportul UNICEF Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională USAID Moldova.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 sfaturi pentru un an scolar productiv
Next DESCOPERĂ AMERICA PRIN INTERMEDIUL PROGRAMELOR DE SCHIMB
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =