An de an, sute de persoane sunt acuzate pe nedrept de comiterea anumitor infracțiuni ilegale. Tocmai de aceea, Amnesty International a inițiat o campanie globală – scrie pentru drepturi – prin intermediul căreia viețile acestor oameni pot fi schimbate.
Amnesty găsește persoane din diferite colțuri ale lumii ale căror drepturi au fost încălcate grav și care au nevoie de susținere. Sunt selectate cazurile la care activismul global poate produce schimbări esențiale. Aceste cazuri sunt preluate de toate oficiile Amnesty. Activiștii organizează diverse evenimente ca să atragă atenția asupra cazurilor.
Oamenii din toată lumea scriu scrisori, mesaje pe rețelele de socializare, email-uri și semnează petiții. Aceste mesaje ajung, ulterior la reprezentanții guvernului; în celulele din închisori și chiar la familiile victimelor. Drept urmare, condițiile prizonierilor se îmbunătățesc considerabil sau aceștia sunt eliberați.
Anul acesta, în Republica Moldova, campania s-a desfășurat pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Potrivit Amnesty.md, 1161 de oameni au scris email-uri și scrisori în susținerea unor persoane pe care nu le-au cunoscut niciodată.
Iată care au fost câteva cazuri, pentru care s-au scris petiții în 2020:
- Isris Khattak, Pakistan- răpit pentru documentarea disparițiilor forțate;
- Grupul El Hiblu, Malta– detenție pentru că s-au opus torturii;
- Khaled Drareni, Algeria– în închisoare pentru jurnalismul său;
- Nassima Al-Sada, Arabia Saudită– detenție pentru activismul civic;
- Paing Phyo Min, Myanmar– închis pentru critica prin versuri asupra armatei;
- Gustavo Gatica, Chile– orbit de către poliție pentru că a cerut demnitate și egalitate.
Așadar, scopul acestei campanii globale este de a asigura respectarea tuturor drepturilor stipulate în Declarația Drepturilor Omului într-o lume mai bună.
Nu pui temelia libertății atunci când îi împuști pe cei ce gândesc altfel decât tine.
Antoine de Saint Exupery
Pentru mai multe informații utile, accesează site-ul Youth.md și paginile noastre de Facebook , Instagram și canalul de Telegram!
Reporter Youth.md: Sîlnic Mădălina-Camelia
No Comment