Primul manual digital de Educație Mediatică pentru bibliotecari


manual digital educație mediatică

Domeniul de Educație Mediatică și Informațională (EMI) devine și mai accesibil pentru bibliotecari și publicul larg, prin intermediul primului manual digital elaborat de organizația IREX Europe.

Acest manual digital a fost creat în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și  Cercetării din Republica Moldova. Manualul interactiv de Educație Mediatică și Informațională poate fi accesat gratuit pe http://biblio-emi.md/.

Autoarea manualului, formatoarea și experta în EMI, Natalia Grîiu,  a structurat manualul în 8 module, a câte 5 teme fiecare, propunându-i cititorului 200 de sarcini și contexte de învățare sau exersare. 

Manualul propunere următoarele teme:

  • Oceanul informațional și consumatorul de media avizat;
  • Mass-Media în sociatatea contemporană;
  • Cultura informațională;
  • Manipularea prin media;
  • Siguranța online;
  • Noile media și noul sistem de competențe media în secolul al XXI-lea;
  • Etica în jurnalism;
  • Rolul media în promovarea cetățeniei active.

Manualul este disponibil în două versiuni: în limba română și rusă. Concepția manualului respectă cadrul european  de formare a competenței de educație media, fiind proiectată, la nivelul fiecărei teme, în 5 etape/pași și este orientat spre dezvoltarea gândirii critice.

Acest manual a apărut din necesitatea de a oferi un suport teoretic, practic și pedagogic bibliotecarilor, care din 2015 și până în prezent iau parte la cursurile de formare de formatori pe care IREX Europe e organizează anual pentru bibliotecarii din rețelele de biblioteci publice teritoriale din Republica Moldova.

Proiectul în cifre:

Până în prezent, 160 de bibliotecari au primit Certificate de absolvire a cursului, iar 12 bibliotecare au obținut calificarea de formatori cu competențe avansate în EMI. La rândul lor, ei au desiminat cunoștințele acumulate altor peste 400 de colegi bibliotecari din întreaga țară. În 40 de biblioteci au fost amenajate zone speciale, așa-numitele Ungherașe Media, care le-au facilitat bibliotecarilor procesul de diseminare a  cunoștințelor și cu alte grupuri țintă din localități: elevi, tineri, adulți, seniori și reprezentanți ai APL-ului. Aceștia sunt, de asemenea, încurajați să utilizeze manualul, care este scris într-o manieră explicită și accesibilă.

Manualul cuprinde și un ghid de utilizare, care explică cititorului cum poate naviga mai ușor între module și teme. A fost elaborat de asemenea și un tutorial video https://biblio-emi.md/ghid/, care prezintă într-o manieră interactivă, pașii ce trebuie parcurșii pentru a accesa toate etapele descrise în manual.

Prezentul manual a fost elaborat  în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”. În parteneriat cu ABRM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Susținut financiar de  Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Previous Student în Diasporă // Pregătește-te de experiența de a învăța în Franța, împreună cu Felicia Rusu
Next Concurs: decernarea Premiului Național pentru anul 2020
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *