Personalități din Moldova cu renume internațional în domeniul muzicii


Muzica reprezintă unul din elementele culturale fundamentale, care reușește să satisfacă preferințele oamenilor și să-i unească prin emoție. La acest capitol, Republica Moldova se poate mândri cu personalități ilustre, care și-au dus faima în întreaga lume. Descoperă mai jos câțiva din oamenii muzicii de la noi cu renume internațional:

1. Eugen Doga

Eugen Doga, românul din patrimoniul UNESCO. O viaţă între imn şi vals -  Matricea Românească

Eugen Doga este considerat cel mai de seamă compozitor moldovean în viață (n. 1 martie 1937). A debutat în 1963 cu un cvartet de coarte, iar de-a lungul carierei sale a ajuns autorul unor lucrări valoroase în muzica de estradă, de film și de scenă. A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță” ș.a. A colaborat din 1967 cu studioul cinematografic Moldova-film, pe parcurs devenind compozitorul muzicii din peste 200 filme: Singur în fața dragostei, Șatra, Lăutarii ș.a. Totuși, cel care îi aduce cel mai mare succes a fost filmul sovietic Gingașa și tandra mea fiară, apărut în 1978 în regia lui Emil Loteanu. Faimosul vals, cu același nume, din producția cinematografică este considerat unul dintre capodoperele muzicale ale secolului XX, care îi aduce aprecierea pe scara internațională. La sfârșitul anului 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în strada Eugen Doga.

2. Constantin Moscovici

Constantin Moscovici - Concert Solo | Visit Moldova

Constantin Moscovci (n. 2 octombrie 1962) este un compozitor și cu siguranță cel mai cunoscut naist moldovean al timpurilor noastre. Își începe cariera muzicală în 1984 ca solist în Filarmonica Națională în ansamblul Legenda sub conducerea lui Iurie Sadovnic, care i-a scris prima compoziție pentru nai. Ea se numea „Călătorul” – această compoziţie a fost prima piatră pusă la temelia propriului lui stil. Ulterior, piesa care îl poartă în fața publicului internațional și care îi devine carte de vizită este Păstorul Singuratic de James Last. Constantin Moscovici a reuşit să-și realizeze un vis mai vechi de-al său – să facă din naiul moldovenesc un instrument cunoscut şi mai ales preferat peste tot în lume. Pe scenele pe care a urcat a interpretat creaţii muzicale turceşti, macedonene, ruseşti, beloruse, azerbaidjene, în maniera sa proprie. Acum lucrează la un proiect de muzică balcanică şi la o antologie de muzică evreiască.

3. Valentina Naforniță

Valentina Naforniţa - Hilbert Artists Management

Valentina Naforniță (n. 10 iunie 1987) este o soprană de operă, care a reușit să cucerească nu doar publicul din țară, dar și pe cel internațional. A absolvit Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău (Republica Moldova) în 2006, după care a obținut diploma de master în operă la Universitatea Națională de Muzică din București. În timpul studiilor a participat la o serie de concursuri, unde câștigă nu doar locurile de frunte, dar și admirația personalităților muzicale din Europa.  A fost aleasă de două ori în februarie 2013 și 2018 pentru a deschide prestigiosul bal Opernball la Opera din Viena; eveniment care a fost urmărit de mai mult de 1.5 milioane de persoane în Austria/regiunea Bavaria. Membră a multor proiecte de succes, aceasta își păstrează faima și aprecierea în special pentru interpretarea operelor de Mozart și a repertoriului Bel Canto.

Sperăm că informația din acest articol ți-a fost utilă. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de  Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Winter Teen Academy: Discover American Culture
Next Evenimente // Sesiune de dezbatere la America House
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 11 =