Participantele „ICT4Women Cahul” s-au întâlnit cu ambasadoarele Tech Women Moldova


Își doresc să finalizeze programul de mentorat, să aplice pentru un job și să-și pună cunoștințele digitale în practică! Vorbim despre fetele și femeile din regiunea de sud a țării care participă în cadrul inițiativei „ICT4Women Cahul” și studiază unul din cele trei cursuri ale programului: social management, scriere de conținut și comunicare și wordpress development. Beneficiarele și-au dat întâlnire la o sesiune dedicată de networking alături de trei ambasadoare Tech Women Moldova.

În cadrul evenimentului, fetele și femeile au realizat un exercițiu practic de revizuire a oportunităților pe care le oferă domeniul tehnologiilor informaționale și posibilitățile pentru a dezvolta o carieră în IT.

Programul „ICT4Women Cahul” este lansat și implementat de proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Impresiile participantelor la program

Dorința de a se reprofila profesional, de a-și consolida cunoștințele și de a deveni liber profesioniste le-au determinat pe femeile din sudul țării să investească în dezvoltarea lor profesională, pentru a beneficia de drepturi și oportunități egale, indiferent de gen.

Snejana Dornea, participantă la program: „Am aplicat la program pentru că IT-ul este un domeniu în care mi-aș dori să activez. În prezent, sunt în conediu de îngrijire a copilului, iar anterior am activat în calitate de profesoară de informatică. Tehnologiile informaționale oferă un șir de oportunități, iar dezvoltarea competențelor digitale mi-ar oferi posibilitatea să muncesc în calitate de liber profesionistă pentru companii internaționale. Programul „ICT4Women Cahul” abordează subiecte foarte interesante și actuale. Mă regăseasc în această sferă și vreau să continui să mă dezvolt pentru a obține succes.”

Elena Putina, Tech Women Ambassador: „Întâlnirea de la Cahul ne-a confirmat, odată în plus, că femeile sunt interesate de domeniul tehnologiilor informaționale și pot dezvolta o carieră în această industrie. Mai mult, acestea își doresc să se înregistreze pe platformele pentru liber profesioniste și să muncească pentru companii internaționale. În calitate de Tech Women Ambassador, vom continua să intensificăm și să facilităm transferul de cunoștințe, motivație și experiență pentru ca și femeile din regiuni care își doresc să îmbrățișeze o carieră în această industrie, să beneficieze de toate resursele și susținerea în calea lor spre succes.”

Programul „ICT4Women Cahul” se deafășoară în câteva etape. În prezent, participantele sunt în cea de-a doua etapă unde învață să-și dezvolte abilitățile tehnice și participă la cursuri practice de dezvoltare a competențelor digitale. La cea de-a treia etapă, fetele și femeile vor participa la un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer, iar ulterior, participantele vor beneficia de sesiuni de mentorat și ghidare în procesul de elaborare a portofoliilor și de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță.

Corina Andronic, manageră de proiect „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „Prin intermediul acestei inițiative, ne propunem să oferim posibilitatea femeilor din sudul țării să muncească direct din localitățile unde trăiesc, să-și aleagă companiile în care să lucreze, să devină independente financiar și să dezvolte o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. Programele de orientare profesională în domeniul TIC vin să susțină fetele și femeile din localitățile țării către dezvoltarea lor profesională și practicarea unei profesii IT direct de acasă. Suntem în secolul digitalizării, iar munca de la distanță reprezintă o oportunitate bună de a construi o carieră, de a-și consolida abilitățile și de a deveni liber profesioniste.”

Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Tekwill în Fiecare Școală” împlinește un an de activitate!
Next Concursul de creație „Drepturile omului - sunt drepturile tale și ale mele” și-a desemnat câștigătorii
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =