Nu știi ce vrei să faci în viitor? Răspunde la aceste 5 întrebări și află care este vocația ta


De multe ori, anii adolescenței ne presează să decidem mai repede ce vrem să facem în viitor, ce domeniu ne interesează și care ar fi cariera perfectă pentru noi. Evident, este dificil să iei o astfel de decizie și să fii sigur/ă că asta îți dorești cu adevărat.

Dacă te confrunți cu aceste incertitudini, iată 5 întrebări pe care ar trebuie să ți le pui înainte de a-ți alege profesia:

Ce te pasionează cel mai mult?

Ce îți aduce mulțumire și împlinire? Care sunt lucrurile la care muncești, însă nu simți oboseala? Gândește-te la activitățile care te pasionează cel mai mult și pe care le faci cu plăcere în timpul liber. Poate că îți place să scrii, să desenezi, să lucrezi cu animale sau poate că ai un talent pentru fotografie. Dacă ai putea avea orice profesie timp de o zi, care ar fi aceea?

La ce te pricepi cel mai bine?

Cu siguranță ai anumite talente și abilități deosebite în anumite domenii, la care te pricepi cel mai bine. Care sunt hobby-urile tale? La ce disciplină excelezi la școală? Conștientizând ce competențe ai, vei putea înțelege mai clar în ce domeniu te-ai descurca să lucrezi sau chiar ai fi cel/cea mai bun/ă.

În copilărie, ce îți doreai să devii când vei crește mare?

Chiar dacă visele din copilărie îți pot părea naive acum, acestea îți pot reflecta motivațiile interioare și ceea ce mereu a contat pentru tine. Privind înapoi la dorințele sincere de copil, poți înțelege ce dorești cu adevărat să faci în viitor.

Pe cine admiri?

Persoanele pe care le admiri, indiferent dacă sunt celebrități, personalități istorice sau oameni pe care îi cunoști personal, spun multe despre valorile și principiile tale. Reflectă asupra calităților pe care le admiri la ei și întreabă-te dacă activitatea acestora te inspiră în alegerea viitoarei cariere.

Despre ce citești în timpul liber?

Evenimentele despre care citești în ziare, cărțile și website-urile preferate demonstrează ce curiozități și interese ai. De exemplu, dacă deseori citești cărți de psihologie și dezvoltare personală, înseamnă că ai cunoștințele și motivația necesară pentru a urma o carieră de psiholog.

Continuă să-ți pui astfel de întrebări și vei afla multe lucruri noi despre tine. Fii deschis/ă și nu-ți fie frică să încerci lucruri noi, dacă ceea ce faci la moment nu îți aduce satisfacție.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md

Autoare: Laura Macari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Aplică la programul „Bootcamp de toamnă GirlsGoIT 2022” și pășește ferm în lumea IT
Next S-a dat startul Campaniei de colectare a cărților "DĂRUIEȘTE O CARTE PENTRU PENITENCIAR"
Laura Macari
About the author

Laura Macari

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =