Limbă, credință, neam. Interviu cu artistul Damian Spinei!


limbă

Este de datoria noastră să păstrăm și să valorificăm tot ce ne leagă de acest neam. Damian Spinei este cel care se identifică drept un “iubitor de folclor” și un patriot care ține la neam, limbă și țara.

A moștenit credința din familie, iar până în momentul de față continuă să atingă prin muzica populară “strunele sufletului.”

“Nu pot să mă debarasez de ceea ce mă reprezintă și face parte din mine.”

1. Valorile, tradițiile, obiceiurile se transmit, de regulă, din strămoși. Este acest lucru valabil și pentru tine, ai moștenit acest frumos talent?

Talentul și predilecția mea față de aceste nestemate emblematice care întruchipează în sine existența unui popor, le-am moștenit din familie. Făcând parte dintr-un cerc de oameni intelectuali, iubitori de folclor, am îndrăgit încă din copilărie formele artei.

2. În ziua de azi, mulți tineri ascultă muzică ușoară, preferabil în engleză, pe tine ce te leagă de muzica populară și limbă română?

În cîte limbi nu aș vorbi, întotdeauna gândesc în limba maternă. Am cochetat cu diverse genuri muzicale moderne, dar muzica populară și limba română se croiesc perfect într-o simbioză autentică.

3. Cu ce cuvânt ai asocia termenul de “muzică populară”? Argumentează.

Acest cuvânt cristalizează cele mai profunde sentimente și trăiri umane: de bucurie, nostalgie, etc. L-aș asocia cu Patria-mamă, deoarece oriunde nu aș pleca în lume, îmi aduce aminte de meleagurile basarabene.

4. Numeroasele tale participări te-au făcut să te simți din ce în ce mai mândru de ceea ce valorifici sau s-a întâmplat să fii denigrat?

Recunosc că nu am ales o cale ușoară, pe parcurs am întâlnit multe impedimente. Însă, am reușit să-mi înving fricile, înarmându-mă și devenind tot mai puternic. Toate biruințele m-au făcut să am încredere în forțele proprii și să înaintez ferm pe drumul ales. 

5. Ți s-a întâmplat să ajungi la punctul culminant în care ți-ai fi dorit să renunți la muzica populară? Cum ai trecut peste?

Acest lucru nu este valabil pentru mine. Nu pot să mă debarasez de ceea ce mă reprezintă și face parte din mine. Aș fi un om fără umbră, un soare fără cer, un copac fără frunze.

6. “Ci doar în limba ta/ Durerea poți să o mângâi,/ Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt.” Cât de mult simți că influențezi oamenii prin ceea ce transmiți?

În statul ideal al lui Platon, muzica îi îndrumă pe tineri spre armonie și frumusețe spirituală. Mai mult decât atât, el consideră că forța lăuntrică a muzicii poate influența și forma caractere umane. Adevărul pur se ascunde în aceste idei celebre, pe care le-am implementat în practica mea artistică, fiind conștient că numai muzica poate să atingă orice strună a sufletului.

7. Publicul din România și Republica Moldova diferă mult la capitolul patriotism și dragostea față de folclor?

Dacă e să fiu sincer cu mine și cu cei din jur, România se plasează pe o treaptă mai înaltă la acest capitol. Fiecare interpret de muzică populară reprezintă zona etno-foclorică de proveniență prin costum autentic și repertoriu adecvat. Din cauza regimului sovietic, în țara noastră s-a dat uitării multor obiceiuri, cântece, inclusiv și portului național. Sunt un adept al cântecului românesc și vreau să contribui la valorificarea tezaurului folcloric.

8. Cu ce piesă muzicală populară ai asocia țara noastră și de ce?

Doina ,,Dă-te dorule într-o parte/ Că numai de tine-am parte/ Of, rău mă doare inimioara/ Că ne-am lăsat țărișoara.“ Ori de câte ori fredonez acest cântec liric, îmi exprim în mod direct sentimentele de dor de pământul străbun. 

9. La final, te îndemn să ne spui câteva dintre versurile pe care le cânți, omagiind a noastră Limbă Română.

Ca orice cetățean al țării sale, cânt imnul Republicii Moldova:

“Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată,/ Un şirag de piatră rar/ Pe moşie revărsată.”!

Dacă îți iubești limba și cultura, te îndemnăm să urmărești activitatea Youth.md pe Facebook, Instagram și Telegram.

Reporter: Cernea Victoria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Michelle Obama - un exemplu pentru tinerii care tind spre succes!
Next [De la Psiholog la Tine] Învinge lenea și descoperă secretele motivației cu Rodica Pascari
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =