Un film românesc de Cannes, pe 7 februarie


Pelicula ”Şi va fi…” este o producție a studioului cinematografic Buftea (România), în regia lui Valeriu Jereghi. Filmul, a cărui imagine a fost realizată de operatorul român Vivi Drăgan Vasile, având-o în rol central pe actriţa Maria Ploae, a fost proiectat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, în 1993.

Finanțată cu banii fostei Uniuni Sovietice, pelicula a fost filmată totuşi în România, regizorul găsind mai oportun acest spaţiu pentru un film cumva mai experimental. Era un fel de presimţire a războiului din Transnistria, distrugerea Uniunii Sovietice.

Nefiind în producţie nici un film în România în acea perioadă, Valeriu Jereghi a avut marea onoare să lucreze cu cea mai bună echipă română de film. Un accident a făcut ca filmul să fie distrus, iar unica copie a filmului a fost găsită la Arhiva Naţională de Film din Franţa, care, împreună cu CNC Franţa a restaurat-o şi recent a repatriat-o în Republica Moldova.

Acest eveniment are drept scop returnarea, după 25 de ani, a unui tezaur cultural cinematografic Moldovei, din partea Franţei, cu prezenţa înalţilor reprezentanţi ai ambasadelor Franţei, României şi a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 O parte din echipă va fi prezentă la conferinţa de presă, miercuri, 7 februarie, ora 17:30, urmată de proiecţia filmului la ora 18:00 în sala mare a cinematografului Patria Loteanu din Chişinău. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Studiază relaţiile internaţionale în limba franceză, în Ungaria
Next Shout out pentru studenţii de la UTM: aplică la European BEST Engineering Competition Challenge
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − 4 =