Interviu. Protecţia mediului. Urmăreşte ce are de spus o tânără activistă!


interviu

Problema încălzirii globale și a deteriorării situației ecologice din lume este una stringentă. Youth.md și-a propus să readucă tema în cadrul unui interviu cu o tânără, care se manifestă activ în lupta pentru protecția mediului.

Adriana Bătrîncea este tânăra, care la cei 18 ani ai săi, se poate pronunța asupra situației mediului în lume, dar și acasă, în Moldova.

  • Când și cum ai realizat pentru prima dată că vrei să lupți pentru ecologie și să o faci într-un mod activ?

Marea revelație în capul meu a avut loc la primul training eco la care am fost, coordonat de mai multe organizații din Republica Moldova care activează în domeniu. Nimerisem întâmplător acolo. Fiind activă în liceu, unul din colegi mi-a propus să particip la eveniment și să reprezentăm instituția în care studiem. Nu știam nimic despre acest domeniu. Știam că e iubirea pentru animale, plante, păsări,  natura și atât.  Nu doream să risc și să reprezint școala având cunoștințe limitate. Însă colegul m-am convins, și de acolo s-a început toată nebunia mea. Acum, sunt mai mult decât recunoscătoare colegului și acelui training.

  • Ulterior ai devenit voluntar în cadrul uneia dintre ONG-urile eco din țară. Spune-ne în interviu, ce înseamnă pentru tine a face astfel de voluntariat?

Corect. Imediat după trainingul menționat, am devenit voluntar HaiMoldova. A face voluntariat eco, înseamnă a te afla în compania unor oameni care împărtășesc aceleași valori, aceeași iubire pentru natura. Și tot ei, mai sunt oamenii care te inspira. Oameni care îți dau încredere că ceea ce faci, e bine. Pe alocuri îți dau puteri să continui acest mod de viața. Cel puțin așa simțeam eu când făceam voluntariat în ecologie. Mai semnifică binefacere și mulțumire. E o mică parte din recunoștința pe care trebuie să o avem față de natură, cea care ne oferă atât de multe.

  • Cum ai ajuns de la voluntariat la călătoria nebună prin Europa pentru a participa la proteste?

Simplu. Mi-a propus sora. Eu am acceptat. Și acum îi sunt recunoscătoare pentru una din experiențele de neuitat și anume, călătoria în Elveția. Ne-am adunat 500 de elevi, din aproximativ 40 de ţări și am întocmit documentul oficial pentru mișcarea FFF(Fridays For Future) cu valorile și principiile pe care le promovează. Am întâlnit un număr extraordinar de mare de oameni din culturi atât de diferite. Această întrunire a durat în jur de o săptămână. Vineri a avut loc protestul. Primul din viața mea. Stări și emoții de nedescris. Mă gândeam cum aș putea să aduc, măcar un pic din voința oamenilor de acolo, de a schimba ceva – și la noi acasă. Priveam în jur și observam copii mici, de rând cu părinții și bunicii acestora. Toți ferm cereau justiție climei!

,,What do we want? Climate justice.

When do we want It? -Nooow”

  • După părerea ta, ți-a reușit să aduci acasă o parte din acel avânt?

Încă nu. Dar tind spre asta. Și oricum, cred că inevitabil lucrurile merg spre această schimbare. Observ cum din ce în ce mai mulți oameni devin vegetarieni, vegani. Din ce în ce mai mult se sortează gunoiul în casele lor, observ maturi care își educă copiii de mici să respecte natura și să o protejeze. Observ din ce în ce mai mulți adolescenți cărora le pasă și care se implică în voluntariat eco, care încearcă să își convingă și părinții să o facă. Încet, încet, cu pași mici, spre schimbări uriașe. Nu sunt de părerea că eu ar trebui să le spun oamenilor, chiar şi în interviu – faceți și simțiți ca mine.

Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că ecologia întâi de toate e o datorie față de planeta noastră. Mai puțin să ne gândim la nivelul de trai și mai mult, la modul de viată și atunci cu siguranță vom trăi într-o lume mai bună.

Prin acest interviu, Adriana împreună cu Youth.md îți recomandă să revizuiești modul tău de viață și valorile de care te ghidezi. Trebuie să realizăm împreună, ca o comunitate unită, schimbarea de care avem nevoie atât de mult!

Reporter: Butnaru Sabina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Training în domeniul mobilizării comunitare în mediul rural - Academia RurACT
Next Festivalul Voluntarilor 2020: Află cum poți fi parte a Consiliului Coordonator
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply